Fond za mirovinsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske otkrio je šest osoba koje su prevarom, koristeći lažnu medicinsku dokumentaciju, koristila pravo na invalidsku mirovinu, pri čemu su oštetila Fond za 215.159 KM.

Riječ je o osobama čiji su inicijali V.S. /47/ i P.B. /55/ iz Berkovića, N.S. /51/ iz Bileće, P.Ž. /52/ i S.V. /61/ iz Trebinja i L.R. /53/ iz Ljubinja.

Do donošenja rješenja o prestanku prava na invalidsku mirovinu, koja su rezultat izvanredne kontrole u 2016. godini, ove osobe su primale mirovinu u iznosu od 412 do 453 KM u razdoblju od sedam do 11 godina, piše Srna.

"U okviru akcije 'Stop prevarama, do mirovine pošteno' Fond MIO je, na osnovu obimne dokumentacije i činjenica, podnio kaznenu prijavu Okružnom tužiteljstvu u Trebinju protiv šest osoba koja su 2005-2009. godine ostvarila pravo na invalidsku mirovinu uz prevaru", priopćeno je iz Fonda MIO Republike Srpske.

Ove osobe su prilikom podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu priložile krivotvorenu medicinsku dokumentaciju od Regionalnog medicinskog centra "Dr Safet Mujić" /RMC/ Mostar i Vojnomedicinske akademije /VMA/ Beograd.

Nakon sumnji u ispravnost medicinske dokumentacije, na molbu Fonda MIO Srpske radi provjere vjerodostojnosti, RMC Mostar i VMA Beograd potvrdili su da ni za jednu od šest osoba medicinska dokumentacija nije vjerodostojna niti su je izdale ove zdravstvene ustanove.

Ispravnost donošenja rješenja Fonda MIO Srpske o prestanku prava na invalidsku mirovinu za ove osobe potvrđena je i presudom Okružnog suda u Trebinju odbijanjem tužbe P.B. iz Berkovića, jednog od šest navedenih osoba iz ove grupe.

Fond MIO Srpske je podnio i kaznenu prijavu Okružnom tužiteljstvu u Trebinju protiv G.M. /22/ iz Ljubinja i A.J. /25/ iz Gacka, koji su kao korisnici prava na obiteljsku mirovinu priložili lažnu potvrdu i uvjerenje o redovnom školovanju, čiju su vjerodostojnost osporili Fakultet političkih nauka u Banjaluci i Pravni fakultet u Beogradu.

Nakon što je utvrđeno da su ti dokumenti lažni, Fond je odmah donio rješenja o obustavi isplate mirovine za te osobe, koje su dužne da vrate isplaćene iznose.

Fond MIO Srpske je u posljednje dvije godine otkrio na stotine ovakvih slučajeva u kojima su korisnici prava na invalidsku mirovinu krivotvorenjem medicinske dokumentacije i prevarom ostvarili pravo na invalidsku mirovinu, suprotno zakonskim propisima.

Najveći broj prevara dogodio se u razdoblju 2006. do 2009. godine, kada je godišnje ostvarivano više od 4.000 invalidskih mirovina, a u strukturi svih prava /starosna, obiteljska i invalidska mirovina/ ova grupa je činila i do 25 posto.

U posljednje četiri godine postotak invalidskih mirovina u Republici Srpskoj znatno je smanjen, na oko 10 posto na godišnjem nivou, što je u nivou zemalja EU, dok je u prošloj godini i za prvih pet mjeseci ove godine ostvareno najmanje - svega 7,8 posto rješenja o pravu na invalidsku mirovinu.