Plaže na Krimu navodno su zatvorene za kupače dok ruske snage kopaju rovove i pripremaju nove obrambene položaje u iščekivanju velike ukrajinske protuofenzive, piše Newsweek.

Na nekim nepotvrđenim snimkama koje su se pojavile vide se rovovi na plažama. Navodno se radi o plažama na Krimu. Ako je to istina, čudno je zato što je poznato da Ukrajina nema razvijenu mornaricu te se ne očekuje da Ukrajinci Krim napadnu s mora. Autentičnost snimke nije potvrđena iako ona danima kruži društvenim mrežama.

Prema Telegram kanalu Informacijskog otpora, ukrajinske nevladine skupine koja radi na borbi protiv dezinformacija, lokalne su vlasti zatvorile plaže za kupanje diljem Krima.

Na kanalu su objavili sliku koja prikazuje praznu plažu s nečim što izgleda kao obrambena utvrda duž obale. Krimski vjetar, ukrajinski informativni kanal, na Telegramu je objavio video prema kojem se čini kako se kopaju rovovi duž plaža na Krimu.

Satelitske snimke potvrđuju da Rusi od Krima rade utvrdu

Da se zaista nešto veliko događa na Krimu potvrđuju i snimke tvrtke Maxar koje je objavio Washington Post 3. travnja.

Na njima se vidi da se diljem Krima užurbano kopaju rovovi te grade obrambene utvrde. Jedna satelitska snimka iz mjesta Vitino na moru pokazuje sliku plaže 27. veljače. Na plaži nema ničega. Ni dva tjedna kasnije, 12. ožujka, na satelitskoj snimci se vidi da je plaža puna rovova, a uz samo more su pregrade.

Rusi su također iskopali rovove duž 25 kilometara obale na zapadnom Krimu, u blizini Vitina. Satelitske snimke od 31. ožujka pokazuju da je dovučeno i topništvo, primjećuje WP. Postoje i ranije snimke koje potvrđuju postojanje obrambenih fortifikacija na obalama Krima.

Krim su ruske snage ilegalno anektirale 2014. godine i od tada se ponašaju kao da je poluotok sastavni dio Rusije iako je riječ o međunarodno priznatom dijelu Ukrajine.

Još od travnja prošle godine, otprilike dva mjeseca nakon ruske invazije na Ukrajinu, na poluotoku je proglašen žuti stupanj uzbune. Posljednjih tjedana sve je više vijesti o tome kako ruske snage diljem poluotoka kopaju rovove u očekivanju velike ukrajinske protuofenzive.

Ukrajinci otvoreno govore da je oslobađanje Krima glavni cilj

Ukrajinci ne kriju da im je oslobađanje Krima cilj te su visoki ukrajinski dužnosnici u više navrata otvoreno govorili o vojnim akcijama na poluotoku koje se tek trebaju dogoditi. Među ostalim, general-pukovnik Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne službe, jesenas je najavio da će ukrajinski napad na Krim početi 2023. godine.

Rusi su te najave očito ozbiljno shvatili. Washington Post nedavno je objavio satelitske snimke tvrtke Maxar, koje pokazuju kako ruske snage grade opsežnu mrežu obrambenih utvrda na crnomorskom poluotoku i duž njegovih prilaza na području južne Ukrajine. Al Jazeera je objavila satelitske snimke na kojima se vidi jačanje obrane oko ruske pomorske baze Sevastopolj.

Grupa Informacijski otpor, pozivajući se na rezoluciju koju je usvojila uprava mjesnog vijeća Štormovskog, rekla je da će biti zabranjeno kupanje u selima Štormove i Popivka na zapadu okruga Saki na Krimu.

"Ranije su na ovim plažama okupatori iskopali desetke kilometara rovova i postavili topništvo", navodi se u objavi.

Mnogi se boje da je Krim za Rusiju crvena linija

Prošlog ljeta Volodimir Zelenski kazao je kako je cilj Ukrajine oslobađanje poluotoka Krima. Budanov je rekao da će rat biti gotov kad granice budu vraćene na one iz 1991. godine. To podrazumijeva da je Krim dio Ukrajine, a tako ga vidi i međunarodna zajednica. Čak je tijekom prošle godine i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, inače sklon dobrim odnosima s Rusijom, kazao kako je Krim otet Ukrajini.

Uspješna ukrajinska protuofenziva krajem ljeta prošle godine na istoku zemlje prema mnogima je otvorila mogućnost da se nešto slično dogodi i s Krimom. No takva mogućnost budi i bojazan da bi Putin, baš kako je više puta kazao, u obrani Krima mogao koristiti sva raspoloživa sredstva. Tu je, jasno, najveći strah od nuklearnog oružja.

U međuvremenu Ukrajinci nastavljaju s planovima za oslobađanje Krima. No još nije poznato kolike su ukrajinske vojne sposobnosti za to.

Rusi su zabrinuti

Oleksij Danilov, tajnik Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, objavio je na Facebooku ono što je nazvao "12 koraka za deokupaciju Krima" prošlog tjedna. Popis uključuje prisiljavanje svih ruskih državljana koji su došli živjeti na poluotok Krim nakon veljače 2014. da ga napuste i demontiranje strateški vitalnog mosta u Kerčkom prolazu koji povezuje Rusiju s Krimom.

Tamila Taševa, glavna predstavnica Zelenskog za Krim, izjavila je u srijedu na nacionalnoj televiziji da Rusi postaju zabrinuti te da neki od njih bježe s poluotoka. Da su Rusi zaista zabrinuti dokazuje i činjenica da je vojna parada povodom obljetnice pobjede nad nacističkom Njemačkom, koja se trebala održati 9.5. na Krimu, otkazana zbog sigurnosnih razloga.