Rama, kraj na daleko poznat po proizvodnji i uzgoju voća, naročito autohtone sorte šljive požegače, lagano ulazi u jesen i sezonu pečenja i proizvodnje šljivovice. Iako mnogi Ramljaci, posebno stariji, vjeruju u ljekovita svojstva ove vatrene vodice, ona je u svakome slučaju neizbježna pratiteljica svih njihovih događanja, druženja, fešta. Bez obzira na vrijeme, na mjesto ili doba dana, šljivovica je uvijek pri ruci i najbolji način da nekome zaželite dobrodošlicu, pokažete gostoprimstvo.

Ima ta ramska rakija i svoju posebnu draž kod onih koji malo više potegnu, pa ih ljuljuška, malo zanosi u jednu ili drugu stranu, ali ipak sve se podnese kada je strast u pitanju.

Posjetili smo obitelj Jozić, koja je među prvima u našemu kraju krenula s pečenjem rakije. Glavnu riječ uz kotao vodi baka Anđa Jozić. Iako već gazi osmo desetljeće svoga života, još uvijek je poletna i radišna. Ne predaje se ni poznim godinama života. Lagano okreće mješač rakijskog kotla i uz šalu priča zgode iz  života.A kako i ne bi okretala kada je kaže ubrala 50 metara šljiva. Uz svoga susjeda i kotlara Ivicu Ćuka radi sve ono što je potrebno oko kotla. Tu su naravno i ostali članovi obitelji koji su u prilici da mogu pomoći, pritekli upomoć. Ona to lagano već dva dana vrti i sa smiješkom kaže:

''Ova godina je bila baš sušna, loša, ali hvala Bogu ubrali smo opet oko 50 metara šljiva. Evo već drugi dan pečemo rakiju i zadovoljni smo. Kotao koji drži 200 litara šire, baca preko 30 litara rakije, i to je jako dobro. A i suša je pomogla da u šljivi ima više šećera pa i zbog toga ovako ''baca''. Gonimo je od 42 do 43 stupnja jačine, i moram reći da dobro grije''. – rekla je baka Anđa za rama-prozor.info.
 
A Ivica, koji je vlasnik kotla, uredno brine da sva rakija bude jednake jačine i kvalitete. Također je odgovoran i za loženje i jačinu vatre u kotlu. Kaže da se ništa ne smije prepustiti slučaju. Rakija mora biti dobra i nikako drugačije.

Inače vlasnici kotlova u Rami iznajmljuju kotlove onima koji ih ne posjeduju i to uz naknadu. Obično je naknada ili 2 litra šljivovice ili novčana protuvrijednost ta 2 litra rakije. U sezoni pečenja rakije to zna biti i unosno, posebno ako imate kvalitetan kotao koji ima veću zapreminu.Sezona je otvorena, miris rakije opija, a dim iz kotla lagano kovitla hladnim jesenjim zrakom. Vrijeme je to ispunjeno druženjem, veseljem, ali i ugodnom zakuskom, roštiljem, pečenjem. Vrijeme kada vrijedni ramski domaćini pripremaju tekuće blago za svoje prijatelje, poznanike, susjede i rodbinu. Blago koje iz godine u godinu dobiva na svojoj kvaliteti, ali i cijeni.

Želimo svim našim domaćinima koji budu pekli rakiju, da im baca u što većim količinama i da bude što kvalitetnija. Neka ono po čemu je Rama prepoznatljiva i dalje bude simbol ovoga kraja, njeno blago natočeno u čašicu i pripremljeno za prijatelje.

Živjeli!