Kremlj je optužio Finsku da je odabrala put konfrontacije s Rusijom, nakon što je Helsinki objavio da od ponoći planira zatvoriti četiri prijelaza na zajedničkoj granici. Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, poručio je da Finska čini "veliku pogrešku".

"(Može se) samo izraziti duboko žaljenje što su finske vlasti krenule putem uništavanja bilateralnih odnosa", citirala ga je ruska državna novinska agencija TASS. Peskov je istaknuo kako su dvije zemlje uvijek imale obostrano korisne odnose pune poštovanja.

"Rusija nikada u modernoj povijesti nije prijetila Finskoj, nismo imali razloga za bilo kakvu konfrontaciju. Sada su odabrali ovaj put. S naše točke gledišta, ovo je velika pogreška", dodao je.

Odluka o zatvaranju graničnih prijelaza je donesena nakon što je Helsinki optužio ruske vlasti za usmjeravanje migranata prema Finskoj u znak odmazde za njihovu odluku o povećanju obrambene suradnje sa SAD-om.

Von Der Leyen se zahvalila Fincima

Iz Kremlja su odlučno odbacili takve optužbe. Finska granična straža najavila je da će barijere biti postavljene na četiri od devet prijelaza kako bi se "spriječio ulazak". Nekih 300 tražitelja azila, većinom iz Iraka, Jemena, Somalije i Sirije, stiglo je u Finsku ovog tjedna, prema podacima granične straže.

Gotovo 100 njih ušlo je iz Rusije samo do podneva danas, prema finskim dužnosnicima. Od sutra će tražitelji azila koji stižu preko Rusije svoje zahtjeve moći predati samo na dva sjeverna granična prijelaza, u Salli i Vartiusu, rekao je Matti Pitkaniitty, šef granične straže za međunarodne poslove.

Jučer je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, zahvalila finskim vlastima na zaštiti vanjske granice bloka. "Ruska instrumentalizacija migranata je sramotna", poručila je. Granični prijelazi koji će biti blokirani u ponoć su: Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra i Niirala.