Kako dočekati Sveta tri Kralja 6. siječnja ako ne Kraljevskim kolačem. Dreikönigskuchen pripremljen na ovaj način i ispečen u obliku sunca je tipičan za Švicarsku i dijelove Njemačke.

Pod istim imenom ali drugim oblicima je poznat u mnogim zemljama, od Francuske i Engleskoj pa do Portugala i Meksika. Oko Silvestrovog je Lisabon prepun ovih kolača koji se nazivaju Bolo Rei i izgledom podsjećaju na krunu s dragim kamenjem, piše skuhaj.hr

U Francuskoj se pak jedu dvije vrste kolača, na sjeveru izuzetno ukusni Galette des Rois s marcipanskim punjenjem te na jugu Gâteau des Rois. Za većinu je tipično u tijesto prije pečenja staviti porculansku figuricu kralja, zrno graha ili badem. Osoba koja figuricu nađe postaje jednodnevni kralj.

Sastojci:

500 g brašna
100 g šećera
30 g svježeg kvasca
žlica soli
230 ml mlijeka
60 g maslaca
1 jaje
60 g kandiranih trešanja (može se dodati i suhe narezane smokve)
60 g kandirane narančine korice
1 neoljušteni badem

Za premaz i posipanje:

jaje izmućkano sa žlicom vode ili mlijeka
1-2 žlice listića badema
2 žlice krupnog šećera

Postupak:

Korak 1

Pomiješati žlicu šećera sa malo mlakog mlijeka, dodati razmrvljeni kvasac i pokriti tanjurićem te ostaviti neka se diže.
Brašno pomiješati sa solju i šećerom. Zagrijavati mlijeko i maslac kako bi se maslac otopio.

Ohlađeno mlijeko i zapjenjeni kvasac dodati brašnu i umijesiti glatko tijesto. Dodati kandirane trešnje i oblikovati kuglu. Pokriti u zdjeli prozirnom folijom te pričekati da se volumen udvostruči.

Korak 2

Tada oblikovati jednu veću kuglu i od ostatka tijesta oblikovati 6 ili 8 (po želji) manjih kuglica te poslagati u obliku sunca (ili cvijeta). U jednu od kugli sakriti badem. Ako želite da dijete dobije badem, nekako taj komad označite kako biste ga kasnije mogli poslužiti djetetu. Pripaziti da između manjih kuglica ostane malo prostora za daljnje dizanje tijesta. Utisnuti po površini tijesta komadiće kandirane narančine korice ili ostalog kandiranog voća koje uspijete nabaviti. Zagrijati pećnicu na 190°C a tijesto prekriti i pustiti neka se još diže dvadesetak minuta.

Korak 3

Premazati cijeli kolač razmućenim jajetom (uz dodatak mlijeka ili vode) te posuti listićima badema i krupnim šećerom. Peći 25-30 minuta i nakon toga ostaviti u pritvorenoj pećnici.