Ususret tisuću i stotoj obljetnici hrvatskoga kraljevstva i krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju, u četvrtak, 7. srpnja u 20 na Trgu gange i hajdučke družine u Tomislavgradu bit će upriličen bogat kulturno – zabavni program. Nastupit će Sandra Bagarić i Đani Stipaničev uz klavirsku pratnju Darka Domitrovića.

Ovom prigodom bit će upriličena svečana promocija kraljevske krune, kraljevske odore i kraljevskoga mač, a u ulozi kralja bit će Josip Tabak. Publiku očekuje i nastup Hrvatske duvanjske kulturne baštine te Ženske pjevačke skupine gangašica iz Bukovice.

Voditelj programa Frano Ridjan.

Kako doznajemo od organizatora, idejno rješenje kraljevske krune kralja Tomislava izradio je duvanjski akademski kipar Ilija Skočibušić. Kraljevsku odjeću osmislila je i dizajnirala prof. dr.sc. Jasmina Pacek s Akademije za kulturu i umjetnost iz Osijeka, dok je plašt, tuniku i košulju uradila Katica Turalija Siler.

Zlatovez na plaštu – Olgica Zagrajski

Ručno tkanje tunike: Tomislav Miličević

Izrada čizama: “Otos” Osijek, obućari: Branko Trupeljak i Nikolina Kupirović.

Mač su izradili članovi Udruge Red srebrnog zmaja iz Zagreba prema istraživanjima starohrvatskoga oružja iz 10. stoljeća.

Matko Lender izradio je korice i remen, a Filip Gudan radio je križnicu, jabuku i dršku mača.

Pokrovitelji: dr. Dragan Čović, predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlada Hercegbosanske županije i Splitsko-dalmatinske županije.

Organizatori: Općina Tomislavgrad i Udruga „Stećak“

Tomislavcity/Organizatori