"Evo me konačno, nakon više od dvije godine, među mojim prijateljima, u mome Zagrebu", govori za Večernji list ekskluzivno Mate Bulić, neprikosnoveni Kralj Dijaspore, ne skidajući osmijeh s lica i, kao uvijek, unatoč svim teškim životnim bitkama koje je vodio dugo vremena, pun optimizma.

"Nema tu puno životne filozofije! Život je takav. I ako želiš živjeti, moraš biti borac - dodaje Mate dok u društvu supruge Zdravke u srcu hrvatske metropole dočekuje svoje dugogodišnje prijatelje Ivana i Nikicu Koraća, Matu Miloša, Marija Tolja i Davora Merdžana.

Veseli smo što smo i sami imali prigodu svjedočiti tome susretu. I uopće Matinu prvom izlasku iz Njemačke i dolasku ovdje nakon veljače 2020. Sve je bilo puno emocija. Upravo je Zagreb bio prvo mjesto koje je Mate Bulić posjetio nakon što je pobijedio opaki koronavirus.
 


Mate Bulić s obitelji je, nakon više od dvije godine stigao u Hrvatsku. U Brelima će biti sljedećih mjeseci U Njemačkoj se dugo oporavljao, ali, kao što je kazao, ni u jednom trenutku nije pomišljao na predaju. Sat po sat, dan po dan, godina, dvije... i Mate je danas ponovno na svojim nogama. Nema više ni štaka, kolica, ni drugih pomagala i vremena kada je, prisjeća se, praktički napola bio invalid.

Kaže , dug je još put do njegova potpunog post COVID oporavka. Trajat će još, no vjeruje kako će svakim danom biti sve jači.

U Zagrebu se susreo i s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem. Premijer Plenković na svome je Twitteru objavio fotografiju s pjevačem uz poruku: - Drago mi je ponovno susresti se s našim poznatim glazbenikom Matom Bulićem, koji je dugo vodio bitku s COVID-19. Želimo mu puno zdravlja i novih uspjeha - poručio je premijer Plenković uz zajedničku fotografiju.

"Andrej Plenković i ja dugogodišnji smo prijatelji", kazao je Mate Bulić za Večenrji list. Otkriva Mate i kako nakon Zagreba sa suprugom putuje na more - u Brela. A onda i u rodno mu Brotnjo. U svoju Blatnicu.

"Dolazi nam lijepo vrijeme, bliži se i ljeto, tako da tamo planiram ostati sve do kraja listopada. Bolje reći, sljedećih oko pola godine živjet ću na relaciji Brela - Hercegovina.

Liječnicima u Njemačkoj jako se svidio taj moj plan da malo promijenim životnu sredinu. Smatraju kako će mi odmor i šetnja u prirodi, u prvome redu, uz more i udisanje morskoga zraka, pa i boravak u planini, jako dobro doći za oporavak dišnog sustava. A da ne govorim o tome koliko sam se i sam poželio mojih Brela i moje Blatnice, ma, cijele Hercegovine! I doista. Prisjećajući se svega onoga što je ovaj omiljeni glazbenik doživio i proživio posljednjih godina, nismo mogli, a ne spomenuti mu i kako ga mnogi smatraju i svojevrsnim medicinskim fenomenom.

Naime, umjesto godine za pamćenje u kojoj je proslavio četiri desetljeća uspješne karijere, 2020. se za ovog legendarnog pjevača i humanista koji je nedavno, 18. veljače napunio 65 godina, pretvorila u godinu iz “noćne more”.

Početkom te pandemijske 2020. uspješno je proslavio veliki jubilej hrvatskom turnejom “Ja sam na vas ponosan” na koncertima u Osijeku, Splitu te Zagrebu (29. veljače) nakon čega se vratio u Frankfurt. Nažalost, unatoč svim mjerama predostrožnosti, koronavirusom zarazio se potkraj 2020. Uslijedila je borba za život, mjeseci oporavka...

"Ma ne bih sebe nazvao nikakvim medicinskim fenomenom. Bitku s koronavirusom dobio sam zahvaljujući dragom Bogu, uz Božju pomoć, molitvu moje obitelji, molitvu tisuća ljudi iz cijeloga svijeta, moje najveće oslonce u životu, moju suprugu Zdravku i moje kćeri Katju i Anu. One su bile razlog da svakog dana ustrajem u svojoj borbi. One su mi bile najveći oslonac, potpora... Tako je i danas. Tako je bilo i prije bolesti. Naravno, poslije su veliku ulogu odigrali i moji prijatelji. Moja borba s koronom počela je prvo gubitkom njuha i blažom temperaturom koja je trajala dva-tri dana. Nažalost, nisam vodio računa o upali pluća, a moje se zdravstveno stanje pogoršavalo. Došla je - nečujno. U radiološkom centru zaprepastili su se nakon pregleda i snimke pluća. Nisu mogli vjerovati da uopće mogu disati. Odmah sam smješten u bolnicu... Sve se odvijalo jako brzo. Boravka u bolnici većinom se ne sjećam. Osim obitelji i prijateljima, još jednom želim zahvaliti cijelom liječničkom timu koji nije odustajao od mene ni onda kad su izgledi bili gotovo nikakvi. Ljudi, vodite brigu o svome i zdravlju svojih najmilijih", prisjetio se Mate trenutaka u životu za koje, kaže, ne bi poželio nikome da ih doživi.

"Već bih na ljeto trebao biti u znatno boljoj formi. Uz šetnje i boravak u prirodi i na svježem zraku, svakako slušam i druge savjete liječnika. Primjerice, kada je riječ o prehrani, konzumiram što više voća, povrća, prirodnih sokova te, naravno, ne zaboravljam na tjelesnu aktivnost. Mogu kazati kako je taj ružan san konačno iza mene. Šest mjeseci nisam mogao stati ni na jednu nogu. Kad bih sjedio samo minutu uz pomoć drugih, bio bi to napredak. A vidite sad - prisjeća se Mate naglašavajući kako danas, hvala Bogu, sve radi samostalno i zbog toga je sretan.

Zna Mate, kaže , kako su se njegovi brojni obožavatelji diljem svijeta zaželjeli njegovih nastupa, novih pjesama, no ne želi ni sa čim žuriti. Pjevanje će, kaže, zasad još pričekati, iako, priznaje, razmišlja o nekoj singlici.
I ekskluzivno za Večernjak otkriva: - Sa svojim sam Blatničanima već 8. kolovoza na Blatničkim notama dobrote. I ako ne zapjevam, tu ću biti sa svojima i među svojima da im budem potpora kao što su oni meni bili na putu oporavka, u mislima, molitvama... Da podržim svoje sumještane, ali i kolege glazbenike.

Za sve ovo vrijeme izbivanja s glazbene i društvene scene ni na trenutak nije zaboravio svoje prijatelje i brojne fanove - od BiH, preko Hrvatske, Njemačke pa sve do daleke Australije.

"Hvala svima vama, znanima i neznanima koji ste slali poruke ohrabrenja, koji ste zvali i raspitivali se, koji ste molili za mene. Hvala i što ste poštivali privatnost moje obitelji. U ovakvim trenucima čovjek shvati koliko mu je malo potrebno za sreću, koliko se treba radovati sitnicama i običnim stvarima koje uzimamo zdravo za gotovo. Idemo hrabro, dan po dan, a bit će ubrzo vremena i za pjesmu", poručio je Mate presretan što je nakon više od dvije godine dočekao dolazak u svoju Hrvatsku i svoju rodnu Hercegovinu.