Prema izvršnom direktoru Thomasu Schäferu Volkswagen će se u budućnosti fokusirati na nekoliko osnovnih modela. Tvrtka želi smanjiti složenost svojih modela kao jedan od načina za postizanje veće dobiti, uključujući smanjenje broja konfiguracijskih opcija za svaki model.

Primjerice, VW ID.7 ima 99 posto manje mogućnosti konfiguracija nego što je to imao Golf sedme generacije.

Tvrtka također želi optimizirati iskorištenost kapaciteta tvornice kako bi mogla bolje zadovoljiti fluktuirajuću potražnju.

A sam Volkswagen Golf osme generacije uskoro će također imati manje raspoloživih konfiguracija jer VW planira izbaciti opciju ručnog mjenjača iz Golfa nakon skorašnjeg redizajna. To je rekao šef tehničkog razvoja Volkswagena Kai Grünitz, koji je za Autocar izjavio da će ručni mjenjač biti odbačen kako bi proizvođač automobila zadovoljio nove stroge Euro 7 propise o štetnim tvarima u ispuhu vozila.

"Sa sljedećom generacijom Golfa neće biti modela s ručnim mjenjačem", rekao je Grünitz, iako Autocar izvještava da bi se VW mogao predomisliti ako u nacrt pravila Euro 7 unesu izmjene za koje se zalaže sve više država.

Iako mnogi kupci Golfa vole VW-ov mjenjač s dvostrukom spojkom za brzo mijenjanje stupnjeva prijenosa, uklanjanje ručnog mjenjača učinit će Golf još skupljim i razočarati neke entuzijaste poput ljubitelja GTI-a.

Također, Volkswagen je najavio novu inicijativu za povećanje profitabilnosti marke, a jedna od žrtava tog programa bit će jedan od najprestižnijih VW modela, Arteon. Ideja programa je da se VW-ov fokus preusmjeri s modela s manjom proizvodnjom i prodajom na modele 'većeg volumena'.

Kraj za Arteon nije veliko iznenađenje jer se model kao i njegovi prethodnici Passat CC i CC nikada nije privlačio mnogo kupaca, prenosi Auto Start. Ni jedne godine od kada je na tržištu u svijetu nije prodano više od 50.000 primjeraka. Model je u ponudi od 2017. godine i polako mu dolazi vrijeme za mirovinu, a nesljednika očito neće dobiti.

Proizvođač automobila nije rekao koji su drugi slabo prodavani modeli također na meti.