Nizozemski tim istražitelja objavit će konačni izvještaj istrage o rušenju zrakoplava Malaysia Airlines MH17 iznad ratom pogođene Ukrajine koji će najvjerojatnije pogoršati već poprilično napete odnose između Rusije i Zapada, prenosi AFP.

Dok se Nizozemski odbor za sigurnost priprema otkriti rezultate iščekivane 15-mjesečne istrage, Moskva se priprema za kontra-ofenzivu nakon što je vehementno opovrgavala da je igrala bilo kakvu ulogu u tragediji.

Svih 298 osoba, većinom Nizozemaca i uključujući 15 članova posade, poginulo je kada je zrakoplov koji je putovao na relaciji Amsterdam-Kuala Lumpur srušen - moguće raketom - iznad istočne Ukrajine.

Strašni se događaj dogodio usred velikih sukoba između Ukrajinskih snaga i pro-ruskih separatisa, a Kijev i Zapad za rušene unisono krive pobunjenike.

Analitičar Peter Felstead iz Jane's Defence Weekly rekao je za AFP da je zrakoplov najvjerojatnije greškom srušila četa naoružana raketama BUK kada je prešla granicu želeći pomoći pobunjenicima u borbi protiv ukrajinskih zračnih snaga.

'Očekujemo da će izvještaj potvrditi ono što sumnjamo, a to je da se incident dogodio zbog ruske pogreške', dodao je Felstead. 'Moguće je da su, ili drugi Rusi u području ili lokalni pobunjenici, pomislili da su naciljali ratni zrakoplov i da se ispostavilo da se radi o putničkom.'

I Moskva i proizvođač oružja u državnom vlasništvu Almaz-Antey opovrgnuli su te tvrdnje, kontra argumentirajući da je zrakoplov srušen raketom BUK koji je ispalio Kijev.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u ponedjeljak je rekao da je istraga 'jako, jako čudna', a da je osobito čudna činjenica što je nije vodila Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo (ICAO).

'Dijelovi zrakoplova i tijela žrtava nisu dugo vremena skupljana, a kada su pokupljena, to je učinjeno samo djelomično', dodao je Lavrov. 'Tim istražitelja nije odgovorio na mnoga pitanja koja je Rusija njima postavila.'

'Pravi razlozi'

Budući da nizozemsko tužiteljstvo provodi istovremenu kaznenu istragu, izvještaj koji će biti objavljen u utorak neće dodijeljivati krivnju već će se usredotočiti na četiri ključna područja.

Proučit će 'uzrok pada', problematiku 'letenja iznad područja usred sukoba' te će pokušati odgovoriti na pitanje zašto je rodbina stradalih 'morala čekati dva do četiri dana kako bi im se potvrdilo' da su njihovi najbliži bili na letu.

Izvještaj bi također mogao odgovoriti na pitanje jesu li putnici znali da će umrijeti tijekom posljednjih sekundi leta, kako su tvrdili neki stručnjaci. Obitelji poginulih također će moći vidjeti djelomičnu rekonstrukciju leta, napravljenu od dijelova olupine koje su pronađeni na mjestu pada.

Proizvođač raketa BUK, Almaz-Antey, u međuvremenu je najavio da će otkriti 'prave razloge' pada zrakoplova MH17 na istovremenoj konferenciji za novinare u Moskvi.

Almaz-Antey je u lipnju, na temelju fotografija ostataka zrakoplova, rekao da je BUK raketa vjerojatno korištena prilikom rušenja, no argumentirali su da se radi o BUK-M1 raketi koja se u Rusiji ne proizvodi od 1999. godine.

Ukrajinski je analitičar rekao za AFP da sumnja da će izvještaj koji treba biti objavljen u utorak imati isti učinak koji je mogao imati da je objavljen prije godinu dana.

'Geopolitička situacija danas ponešto je drukčija od one 14. srpnja 2014.', rekao je Vadym Karasev, rukovodeći u kijevskom Institutu za globalno strategije.

S obzirom na to da se klimavo primirje nekako u Ukrajini održava i na nedavni ulaz Rusije u sirijski konflikt, pozornost je trenutno usmjerena drugdje.

'Želi li međunarodna zajednica još jedan veliki konflikt (s Rusijom)? Stoga, mislim da će smanjiti utjecaj izvještaja o MH17', dodao je Karasev.