Veliki iskorak prema Euru 2016 napravila je hrvatska reprezentacija pobjedom protiv Norveške, parkiravši usput jednog suparnika za vrh ljestvice na sporedni kolosijek naše kvalifikacijske skupine. Meč su obilježili atraktivni golovi Brozovića i Perišića s distance i mali obljetničarski šou Ivice Olića. Nepoderivi napadač je u tjednu proslave 100. nastupa stigao do 20. gola za nacionalnu momčad. U 70. minuti je prepustio mjesto Kramariću, s travnjaka je ispraćen ovacijama dvadeset tisuća navijača.

Njegovo kraljevstvo rezultat zamaskiralo je, inače, dojam o bljedunjavoj predstavi, pogotovo u prvom poluvremenu kada igra nije bila niti sjena onog hedonističkog praznika sa San Sira. Hrvatska je igrala u trećoj brzini, izostali su najavljeni presing i agresivnost, a momčad norveškog izbornika Hogma prihvatila je sa zadovoljstvom tu razvodnjenu kamilicu i usmjeravala meč u miroljubive vode. Kreativni studio Reala i Barcelone, tandem Modrić – Rakitić, teško je u tim trenucima hvatao konce utakmice. Razigraniji i rastrčaniji od njih djelovao je norveški wunderkind Martin Odegaard, koji je započeo utakmicu i nije se doimao nimalo impresioniranim u društvu superstarova.

Najraspoloženiji Kovačev igrač u prvom dijelu bio je Marcelo Brozović. Aktivan u oba pravca, nudio se u suradnji suigračima i sporadično je donosio opasnost u posljednju trećinu terena. U 20. minuti je bombom s ruba šesnaesterca natjerao golmana Nylanda da prebaci loptu preko grede, a deset minuta poslije iz akcije koja nije previše obećavala Marcelo Brozović je pogodio za 1-0.

Modrić je prodorom kroz sredinu terena osvojio petnaestak metara, u nastavku je lopta stigla do Olića koji na rubu kaznenog prostora asistencijom počastio Brozovića. Uslijedio je odmjeren udarac sa 18 metara, lopta se zakoprcala u Nylandovu lijevom kutu.

Dvojbe o pobjedniku riješio je Ivan Perišić još atraktivnijom praćkom na startu druge dionice. Kombinirali su “vatreni” po desnoj strani, nakon Srne i Rakitića loptu je preuzeo Perišić i iskosa sa 16 metara pogodio “felšom” smjestio loptu, ovaj put u desni kut norveškog golmana. Kada je Ivica Olić nešto kasnije iz neposredne blizine po treći put matirao Nylanda euforična publika se poradovala kanonadi poput one osječke protiv Azerbajdžana, ali gol je neočekivano razbudio Norvežane.

Oni su prvo došli do jedanaesterca nakon Ćorlukina prekršaja u kaznenom prostoru. Elyounoussi je, međutim, s bijele točke pogodio Subašićevu vratnicu. Pet minuta poslije Ćorluka je morao na tuširanje zbog drugog žutog kartona, a Kovač odustao od posjeda i nadigravanja, pojačao obrambeni bedem SSchildenfeldom i svejedno primio pogodak.

Do kraja utakmice džoker s klupe Schildenfeld je pogodio za 4-1, a Pranjić završio priču petim pogotkom.

LJESTVICA:

1. HRVATSKA 5 4 1 0 15-2 13

2. Italija 4 3 1 0 6-2 10

3. Norveška 5 3 0 2 7-8 9

4. Bugarska 4 1 1 2 4-5 4

5. Azerbajdžan 5 1 0 4 4-11 3

6. Malta 5 0 1 4 1-9 1