U utakmici koja mu je značila ostaje li ili ne na klupi Bayerna, Niko Kovač je sa svojim igračima pregazio dortmundsku Borussiu 5:0 i šest kola prije kraja prvenstva vratio se na vrh ljestvice.

Kao što je već pisano, u Münchenu je u subotu igran 120. ''Der Klassiker'', najveća utakmica njemačkog nogometa, a Bayern je uoči derbija zaostajao dva boda za suparnikom. Pritisak je bio i na Niku Kovača, kojem su čelnici kluba rekli da mu sudbina ovisi o ishodu ovog derbija.

Ono što mu je bio dodatni teret, jest činjenica da kao trener nikada nije porazio momčad iz Dortmunda. Na klupi Eintrachta je doživio tri poraza uz jedan remi, dok je s Bayernom u prvom ogledu izgubio 2:3.

Ali, u suboti na Allianz Areni dogodio se 'preporod' Bayerna. Naime, nakon učestalih tekstova o svađi unutar svlačionici i negodovanja dijela igrača prema treneru, na terenu se to uopće nije osjetilo. Čak, dapače. Izgledalo je kao da će igrači 'poginuti' za Kovača, a što se itekako osjetilo na rezultatu. Jer već u prvom poluvremenu Bayern je vodio 4:0.

Strijelci su bili Mats Hummels (10), Robert Lewandowski (17, 89), Javi Martinez (41) i Serge Gnabry (43).

Do kraja je Lewandowski zabio još jedan gol, za konačnih 5:0.

Favre: Očitali su nam pravu lekciju

'Hvala svima na čestitkama. Odigrali smo odlično svih 90 minuta i stvarno sam ponosan na moju momčad. Kako objasniti ovakvu pobjedu? Nogomet je čudan, ne možete ga uvijek objasniti. I u prvom dijelu sezone igrali smo ovako ofenzivno, ali nismo uspjeli do kraja to odraditi. Pobjeda je u svakom slučaju zaslužena i izražena pravim omjerom,' rekao je Kovač.

S druge strane, trener Borussije, iskreno je priznao.

'Očitali sam nam pravu lekciju, vratili su nas u školu nogometa, bili su brži i bolji u svemu. Ne znam jesam li pogriješio sa sastavom, htjeli smo ih kontrama iznenaditi,' bio je komentar Favrea.

Nijemci ''otkrili'' pravog Kovača

Pokorili su Bavarci zahtjevne i neugodne suparnike u samo 45 minuta, pokazajući totalni nogomet. Samo su trčali, radili presing, bez stajanja, lomili su suparnika. Igrači su iznimno pozitivno reagirali na sugestivne Kovačeve poruke i upute tijekom utakmice, a to je bio presudan faktor u sjajnoj pobjedi i pokazatelj kako se ipak smiruju strasti u svlačionici. Igrači su u ovoj situaciji pokazali karakter, profesionalizam. Sve što nema veze s nogometom ostavili su po strani i gledali u Kovača kao u svog trenera kojem vjeruju.

Kovač je non-stop vikao uz aut liniju, skakao, slavio svaki gol, dao je čitavog sebe. Njemački komentator koji godinama prati Bayern München i njemačku nogometnu reprezentaciju Michel Munger izdvojio je četiri ključna faktora koja su obilježila ovaj derbi.

“Bili su motivirani uništiti Borussiju, imali su tri tipa iz pakla – Robert Lewandowski, David Alaba i Thiago Alcântara, te društvo iz Dortmunda je radilo sitne pogreške, ali dovoljne za katastrofu”, istaknuo je Munger.
Večer koja je promijenila sve

Na društvenim mrežama pojavila se Kovačeva izjava nakon susreta. Hrvatski trener je kazao kako je susret protiv Borussije bio velika utakmica za njih, odlična utakmica u više od 90. minuta.

“Ponosim se svojim igračima”, rekao je Kovač.

Fanovi na društvenim mrežama oduševljeni su obavljenim poslom za derbi od strane Kovača. Nakon brojnih kritika i otrovnih strelica upućenih prema njemu, Hrvat je opet – junak!

“Zaslužuje puno kredita za ovu veličanstvenu prezentaciju. Nakon onog cirkusa u srijedu okrenuo je momčad za 180 stupnjeva i razbio vodeću momčad lige i, naravno, Niko Kovač kao takav”.