Kandidat za predsjednika HDZ-a Miro Kovač u ponedjeljak je izrazio uvjerenje u pobjedu opcije za promjene na unutarstranačkim izborima, istaknuvši kako nakon njihove pobjede u HDZ-u više neće biti faraona ni kulta ličnosti.

Kovač je u ponedjeljak u stranačkoj središnjici potpisao obrazac kandidature za predsjednika na unutarstranačkim izborima, Ivan Penava za njegova zamjenika te Davor Ivo Stier za potpredsjednika stranke.

Naglasio je kako je njihova opcija za promjene otvorena, demokratska i prihvaća sve ljude u HDZ-u koji žele da stranka bude normalna - ne lijevo liberalna i ne ekstremna stranka. Nego, poručio je, stranka ljudi koji su demokršćanske, državotvorne orijentacije i žele da Hrvatska dugoročno bude napredna i prosperitetna zemlja.

Kovač je kao razlog ovih kandidatura naveo stanje u HDZ-u i među njihovim simpatizerima, biračima i članstvom nakon neuspjeha na europskim i predsjedničkim izborima.

"Vrlo je jasno da je potreban zaokret. Mi smo sada na prekretnici - ili ćemo ostati na stazi koja je gubitnička ili ćemo HDZ vratiti gdje mu je mjesto. A to je na pobjednički kolosijek”, poručio je. Izrazio je uvjerenje da u interesu članstva stranke nije da HDZ izgubi iduće izbore jer bi to, upozorava, za stranku bilo fatalno i gore nego 2011. godine.

To stoga, naglasio je, treba spriječiti i HDZ resetirati, rekonstruirati na zdravim osnovama te stranku vratiti članstvu, boriti se za Hrvatsku koja je čestita i sposobna, a protiv Hrvatske s rođačkim i kumskim vezama.

Kovač je odbacio navode predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da se 2014. na konferenciji za novinare zalagao za ratifikaciju Istanbulske konvencije, istaknuvši kako se tada, među inim, založio za osudu svakog oblika nasilja nad ženama u društvu ne spominjući konvenciju.

Negirao je i Plenkovićeve prozivke kako je razlog protivljenja potpisivanju konvencije kod njegovih kod njegovih oponenata (Mire Kovača i Milijana Brkića) bio ego i nerealizirane osobne ambicije.

"Plenković je čovjek koji ljude u stranci naziva irelevantnima. To je ego i to je taština. Kada mi pobijedimo s opcijom za promjene neće više biti faraona, Josipa Broza Tita u HDZ-u. Neće više biti neformalnog članka u Statutu da treba štititi lik i djelo predsjednika stranke”, rekao je Kovač.

Stier: Brkić je na sjednici Predsjedništva HDZ-a bio za koaliciju s HNS-om

Novinari su Stiera pitali kako tumači svoju raniju izjavu da je zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić bio za koaliciju s HNS-om, na što je odgovorio kako je to bilo na sjednici Predsjedništva na kojoj se odlučilo o koaliciji s HNS-om, a na kojoj on nije bio jer je kao ministar vanjskih poslova bio na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

Napomenuo je kako se tada nije s tim slagao, a to je i rekao Plenkoviću prije nego je ušao u Vladu 2016. godine. Kada se sklopila koalicija s HNS-om, dodao je, izašao je iz Vlade, ali i ostao lojalan član stranke, javlja Hina.

"Mi povijest ne možemo sada promijeniti. Ali, ono što je sada važno je da ne ponovimo te greške”, poručio je Stier. Smatra kako je ta koalicija jedan od ključnih razloga gubitka europskih i predsjedničkih izbora, ali i to što se u HDZ-u nisu okupljali pa im se biračko tijelo podijelilo.

Vodila se, dodaje, politika konfrontacije s ljudima koji su znali dati glas HDZ-u i koji se prepoznaju u demokršćanskom prostoru te koji su poručili kako žele snažniju borbu protiv klijentelizma, dok za novu opciju kaže kako je pluralna te joj je dobrodošao svatko tko želi dati potporu novoj politici.