''Potpuno je neprimjerena reakcija pripadnika KFOR-a prema golorukom srpskom narodu koji brani svoje pravo na život na Kosovu i Metohiji'', napisao je na Twitteru predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Komentirajući jučerašnje sukobe građana okupljenih kod općine Zvečan sa pripadnicima KFOR-a i kosovske policije, Dodik je rekao da njihovo ponašanje pokazuje da prisustvo KFOR-a ne jamči sigurnost srpskom narodu.
 


Uvjet za razgovor

"Za trenutnu situaciju isključivo su odgovorni predstavnici međunarodne zajednice, koji ne poštujući međunarodno pravo i potpisane sporazume kreiraju neodrživa rešenja ", poručio je Dodik.

Naveo je i da Republika Srpska daje punu podršku srpskom narodu na Kosovu u zahtjevima da im se osigura normalan i miran život.

"U narednim danima Narodna skupština Republike Srpske donijet će deklaraciju o podršci srpskom narodu na Kosovu i Metohiji i teritorijalnom integritetu Srbije ", istakao je Dodik.

Istodobno, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je tijekom sastanka s veleposlanikom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom da će Srbija, usprkos najbrutalnijem kršenju svih međunarodnih sporazuma, raditi na očuvanju mira i stabilnosti, zahtijevajući hitno donošenje i provođenje mjera koje bi jamčile sigurnost Srba na Kosovu, a što je preduvjet za svaki dalji razgovor s predstavnicima privremenih institucija u Prištini.

Vučić je na Instagramu naveo da je Harčenka obavijestio o ''eskalaciji nasilja i brutalnoj diskriminaciji Srba na Kosovu''.

Kriminalne skupine

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani osudila je danas napad ilegalnih srpskih struktura pretvorenih u kriminalne skupine na kosovsku policiju, KFOR i novinare.

Prema njezinim riječima, kriminalne skupine, koje podupire srbijanski predsjednik Vučić imaju za cilj destabilizirati Kosovo i cijelu regiju, stoga njihove opasne akcije moraju svi osuditi.

Kosovska policija priopćila je da je situacija u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu nestabilna, ali mirna.

Postrojbe KFOR-a raspoređene su u četiri općine na sjeveru Kosova, većinski naseljenom Srbima, u cilju obuzdavanja nasilnih demonstracija kojima je povod bio preuzimanje dužnosti gradonačelnika, etničkih Albanca, izabranih na lokalnim izborima u travnju koje su Srbi bojkotirali.

U ponedjeljak popodne oni su razbili skup prosvjednika okupljenih ispred zgrade općine Zvečan, a korišteni su suzavac i šok-bombe, na što su prosvjednici uzvratili kamenjem, bocama i drugim predmetima te je tijekom akcije ozlijeđeno je 25 pripadnika KFOR-a.