Korupcija je i dalje jedan od najvećih problema u BiH, što je rezultiralo nastavkom političke i ekonomske stagnacije, navodi se u izvještaju američkog State Departmenta.

"To je izazvalo prosvjede u veljači, što je bio najveći slučaj građanskih nemira u ovoj zemlji od kada je ona neovisna", navodi se u godišnjem izvještaju o stanju ljudskih prava u svijetu u 2014. godini, u dijelu koji se odnosi na BiH.

State department navodi da "pojedini politički lideri manipuliraju dubokim etničkim podjelama koje slabe demokraciju i upravljanje, potkopavaju vladavinu zakona, učvršćuju diskriminaciju u većini aspekta svakodnevnog života, remete javni diskurs u medijima i ometaju povratak raseljenih".

"Uznemiravanje i zastrašivanje novinara i građanskog društva ograničava pristup javnosti točnim informacijama i ograničava pozivanje na odgovornost političkih lidera", piše u izvještaju.

Među ostale probleme u sferi ljudskih prava uvršteni su stradanje od mina, policijsko maltretiranje civila, teški uslovi u zatvorima i pritvornim centrima, kršenja prava pritvorenih osoba, ne vraćanje imovine vjerskim zajednicama i vjerski motivirani vandalizam.

State Department ukazao je i na probleme nedovoljne zastupljenosti manjina u političkom životu, onemogućavanje javnosti da pristupi državnim informacijama, diskriminaciju i nasilje nad ženama i manjinama.

Na listi problema su i diskriminacija osoba sa invaliditetom, diskriminacija i nasilje nad LGBT osobama i ograničavanje prava na zapošljavanje.

U izvještaju se zaključuje da su u oba entiteta i Brčo distrikt u prvih deset mjeseci godine dobro funkcionirale jedinice koje istražuju navode o zloupotrebi policijskih ovlaštenja. (bljesak.info)