Za efikasniju borbu protiv korupcije potrebno je da pravosudne institucije počnu procesuirati krivična djela korupcije, zatim veća transparentnost rada institucija, usvajanje novih zakona kao što su zakon o lobiranju i zakon o porijeklu javnih funkcionera te bolja saradnja između nevladinih organizacija, javnih institucija i privatnih poduzeća.

To su neki od zaključaka sudionika godišnje konferencije "Borba protiv korupcije kroz unaprjeđenje zakonodavnog okvira i jačanje kapaciteta antikorupcijskih institucija", koju su danas u Sarajevu organizirali Misija OSCE-a u BiH, u suradnji s Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK).¸

Kako je to moguće?

Direktor APIK-a Hasim Šabotić kazao je novinarima da, iako je postignut određeni napredak u borbi protiv korupcije, 91. pozicija na kojoj se u prošloj godini nalazila BiH, po indexu percepcije korupcije Transparency International-a (TI), nimalo nije ohrabrujuća.

''Ako uzmemo u obzir činjenicu da je APIK u potpunosti ispunio svoje nadležnosti, a stopa korupcije iz godine u godinu raste, logično je postaviti pitanje kako je to moguće'', rekao je Šabotić.

Mišljenja je kako se protiv korupcije može boriti na dva načina, represijom i prevencijom te dodao da u tom smislu APIK poduzima sve raspoložive preventivne mjere da bi smanjio ili bar pokušao smanjiti stopu korupcije u BiH.

Istaknuo je kako su doneseni planovi integriteta u svim institucijama, planovi borbe protiv korupcije, formirano 13 tijela za sprječavanje korupcije na skoro svim razinama vlasti u BiH, a na raspolaganju su i svi ostali formalno-pravni mehanizmi za sprječavanje korupcije.

''Nažalost u proteklom razdoblju to nije donijelo rezultate kakve je javnost očekivala, što pokazuje i spomenuto istraživanje TI'', konstatirao je direktor APIK-a.

Veliki i ozbiljan problem

Po njemu, neophodno je da pravosudne institucije konačno počnu procesuirati krivična djela korupcije, potrebna je i veća podrška donosioca odluka APIK-u i drugim agencijama koje se bore protiv korupcije, a koja je, kaže, dosada bila samo deklarativna.

Osim toga, dodao je, treba stvoriti i istinski neovisne institucije, usvojiti izmjene zakona o APIK-u, izmjene zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u bh. institucijama te usvojiti nove zakone kao što su zakon o lobiranju i zakon o porijeklu imovine javnih funkcionera.

Zamjenik šefa Misije OSCE-a u BiH Alexander Chuplygin konstatirao je da je korupcija veliki i ozbiljan problem za BiH jer narušava povjerenje građana u politički sustav, onemogućava investicije i dovodi do nenamjenskog trošenja javnih resursa.

Stoga je naglasio da je borba protiv korupcije od ključnog značaja za ostvarenje ekonomskog rasta i ukupne stabilnosti države.

Očekivanje rezultata

Novinarima se obratila i predstavnica Centra za razvoj civilnog društva BiH Mersiha Jogunčić, koja je stava da je usvajanje zakona o zaštiti zviždača jedan od najvažnijih koraka u borbi protiv korupcije. T

akođer, ona smatra da se resursi nevladinih organizacija još uvijek ne koriste dovoljno te da nevladinim organizacijama treba dozvoliti veći pristup informacijama.

Između ostalog, istakla je i da javne institucije nedovoljno informiraju o svojoj borbi protiv korupcije te o svom radu. Posebno je naglasila da saradnja između nevladinih organizacija, javnih institucija i privatnih poduzeća zaista treba zaživjeti da bi donijela prave rezultate.

Osim toga, napomenula je da se saradnja i podrška aktivnostima civilnog sektora treba odvijati na način da se ne preklapaju aktivnosti kako ne bi došlo do stvaranja većih troškova.

Predsjedavajuća Komisije za financije i proračun Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) i zamjenica predsjedavajuće GOPAC grupe u PSBiH Ljilja Zovko podsjetila je da su tijekom prethodne godine radili na Zakonu o parlamentarnom nadzoru.

''Sada očekujemo njegove rezultate u smislu da će sve institucije morati redovno i transparentno izvještavati o svom radu'', kazala je i dodala da ako se ovaj mehanizam parlamentarnog nadzora koji djeluje samo na državnoj razini, pokaže da efikasnim, onda i ostali nivoi zakonodavne vlasti mogu napraviti isto.

Napomenula je da će sljedeća godina biti testna, kada će se moći vidjeti efekti zakona o parlamentarnom nadzoru.