Drastično smanjenje zagađenja zabilježeno tijekom karantena uvedenih zbog pandemije koronavirusa širom svijeta trebalo bi potaknuti veću brigu za okoliš nakon ukidanja restrikcija, poručio je u nedjelju papa Franjo.

Papa je, u svom nedjeljnom obraćanju na Trgu svetog Petra u Vatikanu, kazao da je pandemija navela mnoge ljude da razmisle o svom odnosu s prirodom.

Trg je prije mjesec dana otvoren za javnost, a zadnje restrikcije vezane uz putovanja Italija je ukinula 3. lipnja.

"Karantena je dovela do smanjenja zagađenja i još jednom otkrila ljepotu mnogih mjesta slobodnih od prometa i buke. Sada, s obnovom aktivnosti, trebali bismo biti odgovorniji u brizi za naš zajednički dom", kazao je Papa koristeći pojam doma za cijeli planet Zemlju.

Razine zagađenja vode i zraka opale su na brojnim mjestima.

U Veneciji, koja obično ima mutnu vodu u gradskim kanalima, nakon smanjenja prometa brodicama voda je postala toliko bistra da se po prvi put u niz posljednjih godina mogla vidjeti riba.

Delfini plivaju bliže lukama, rakuni su se pojavili u njujorškom Central parku, a planinske koze lutale su ulicama Walesa.

U nekim gradovima poput Milana smanjenje zagađenja navelo je dužnosnike da planiraju veća područja u gradi namijenjena pješacima i otvaranje biciklističkih staza.

Rimokatolička Crkva obilježava petu obljetnicu enciklike pape Franje "Laudato Si", o potrebi zaštite prirode.

Govoreći dan nakon obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica papa Franjo također je rekao kako je koronakriza također ukazala na potrebu osiguranja zaštite izbjeglica jer su postali izloženiji eksploataciji.