Samsungova trgovina aplikacija Galaxy Store, koja dolazi predinstalirana na njihovim pametnim mobitelima, čini se da je postala dom za neke ne baš dobronamjerne streaming aplikacije za gledanje filmova.

Nekoliko klonova sad već nefunkcionalne streaming aplikacije Showbox, koji se nalaze na Galaxy Storeu mogle bi potencijalno biti opasne po korisnike. Stručnjak za mobilnu sigurnost pod pseudonimom linuxct tvrdi da dok te aplikacije same po sebi ne nanose štetu, čini se da u sebi imaju tehnologiju koja im dozvoljava preuzimanje malwarea i njegovo pokretanje na mobilnim uređajima.

Problem je primijećen nakon što je jedan od novinara spomenutog portala, Max Weinbach, otkrio da je najmanje pet Showbox klonova potencijalno opasno, nakon upozorenja Googleovog Play Protecta, što je portal navelo na istraživanje tog problema.

Napravili su analizu putem Virustotala, online alata za pretragu virusa i malwarea, koji je pokazao da s tim aplikacijama nešto definitivno ne valja. Neke od njih traže prekomjerne dozvole, uključujući i pristup zapisu poziva na mobitelu, prenosi Zimo.hr.

Drugi problem jest i taj da je originalni Showbox imao reputaciju piratskog alata te da je mala šansa da njegovi klonovi koji se nalaze na Galaxy Storeu ne krše autorska prava. Niti jedna od tih aplikacija ne nalazi se na Googleovom Play Storeu.

Obzirom da Galaxy Store ne pokazuje broj instalacija, teško je procijeniti koliko su puta te sumnjive aplikacije preuzete od strane Samsungovih korisnika dosad, no zato imaju na stotine osvrta, neki od kojih i sami upozoravaju na malware u njima.

Iz Samsunga zasad nisu dali komentar na to otkriće pa bi možda za korisnike Samsungovih pametnih mobitela bilo bolje da se ipak više drže preuzimanja aplikacija s Play Storea.