Gotovo svaki korisnik interneta barem je jednom kod korištenja mreže svih mreža imao neugodno iskustvo s nekim oblikom napada na privatnost. Neki napadi toliko su dobro prikriveni da ih korisnik uopće nije svjestan.

Svjetski stručnjaci za internetsku sigurnost ovih dana su upozorili na phishing napad koji koristi propuste u Google Chrome i Mozilla Firefox internetskim preglednicima.

Radi se o krađi identiteta, a prvi kontakt sa žrtvom napadači obično ostvaruju preko elektroničke pošte. Radi se o krađi identiteta, a prvi kontakt sa žrtvom napadači obično ostvaruju preko elektroničke pošte.

U sandučić elektroničke pošte primite poruku koja na prvi pogled uopće ne izgleda sumnjivo. U njoj se nalazi poveznica na internetsku stranicu koja vas vodi do prijave za internet bankarstvo, koja izgleda identično kao prava. Podaci koje ste upisali nisu poslužili kako bi vas spojili na sustav internetskog bankarstva već su poslani direktno napadaču, koji će vam vrlo vjerojatno u kratkom roku isprazniti račun.
Korisnici Mozilla Firefoxa na sreću mogu ručno podesiti preglednik da umjesto enkodiranih adresa vide prave na sljedeći način:

-u adresnu traku upišite about:config
-napravite pretragu s ključnom riječi punycode
-dvostrukim klikom na network.IDN_show_punycode mijenjate vrijednost iz false u true

Korisnici Chromea nemaju ovu mogućnost, no ako kopiraju sumnjivu poveznicu u tekstualni procesor, primjerice notepad, umjesto enkodirane adrese prikazat će im se prava. Ako se kopirana adresa ne prikazuje jednako kao u pregledniku već počinje sa znakovima xn-- radi se o enkodiranoj adresi, prenosi Dnevnik.hr.