Sastanak radne skupine za izradu Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti osnovnog odgoja i obrazovanja na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) održan je u četvrtak u zgradi Vlade HNŽ.

Kroz otvoren dijalog, razmotrena su i u najvećoj mjeri približena stajališta Vlade i sindikata, te se očekuje kako će novi Kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti osnovnog odgoja i obrazovanja na području HNŽ biti verificiran sljedećeg tjedna, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade HNŽ.

Ističući kako samo zadovoljan prosvjetni djelatnik može dati maksimum u obavljanju odgojno-obrazovnog procesa, predsjednik Vlade HNŽ Nevenko Herceg izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se pregovori vode u duhu socijalnog partnerstva, međusobnog poštovanja i na zadovoljstvo svih zainteresiranih.

Podsjetio je, također, kako je odgoj i obrazovanje od početka jedan od prioritetnih ciljeva aktualne vlade.

''Plaće su uvijek na računima prosvjetnih djelatnika i drugih proračunskih korisnika između 6. i 8. u mjesecu. Više od deset milijuna maraka isplatili smo i za sudske presude, a sredstva su otišla i za presude brojnim prosvjetnim djelatnicima. Unatoč smanjenju broja učenika prošle godine, 130 prosvjetnih djelatnika, koji su godinama radili honorarno, dobilo je ugovor za rad na neodređeno vrijeme'', rekao je predsjednik Vlade Herceg.

On je istaknuo i projekt energetskog utopljavanja škola te rješavanje financiranja prijevoza učenika.

''Kroz projekt energetske obnove, u što je do sada uloženo više od deset milijuna maraka, obnovljen je veliki broj školskih objekata i školskih sportskih dvorana. Prva smo Vlada u HNŽ koja je uspjela stvoriti uvjete za preuzimanje obveze financiranja prijevoza učenika, za što na godišnjoj razini izdvajamo tri milijuna maraka. Radimo na pilot projektu 'e-učionice' u koji smo krenuli s ciljem poboljšanja i osuvremenjivanja nastavnog procesa'', kazao je Herceg.

Prosvjetnim djelatnicima kojima je prije početka nove školske godine upitno puno radno angažiranje, a analize pokazuju da se radi o njih oko dvije stotine, poručio je da nema mjesta zabrinutosti i da će Vlada poduzeti sve što je potrebno da riješi taj problem.

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta Rašid Hadžović istaknuo je zadovoljstvo činjenicom da su određeni pozitivni pomaci usmjereni na poboljšanje materijalnog položaja prosvjetnih djelatnika uneseni u tekst Kolektivnog ugovora, te izrazio nadu kako će on uskoro biti potpisan da bi se mogle okončati i druge potrebne aktivnosti vezane za početak školske godine.

Sastanku su nazočili i ministri Adnan Faladžić i Stjepan Krasić, Slavko Lauš i Omer Spaho, predsjednici sindikata osnovnoga obrazovanja, te predsjednici aktiva ravnatelja osnovnih škola Stipe Vrljić i Edin Idrizović.