Nakon objave datuma parlamentarnih izbora 2024. za 11. saziv Hrvatskoga sabora Koordinacija zavičajnih udruga Hrvata BiH u Hrvatskoj iskazala je zabrinutost otežavanjem izlaska na izbore Hrvatima koji ne žive u Hrvatskoj, već svoje biračko pravo ostvaruju na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništva Republike Hrvatske u stranoj državi u kojoj prebivaju.

Onemogućavanje izlaska na izbore dijaspori

Zbog lakše organizacije i omogućavanja izlaska na izbore svim Hrvatima, bez obzira gdje živjeli kako bi ostvarili jedno od osnovnih demokratskih prava – izlaska na izbore - isti su uobičajeni održavati se nedjeljom.

Ove godine izbori će se održati u srijedu, 17. travnja 2024., kada je u Republici Hrvatskoj proglašen neradni dan.

"Od samostalnosti Hrvatske države, povijest pamti samo još jedan datum izbora radnim danom jer se takvim datumom onemogućuje izlazak Hrvata koji žive u dijaspori. Svaka Hrvatica i Hrvat, koji imaju zakonsko biračko pravo, trebaju imati i jednake mogućnosti izlaska na izbore kako bi ostvarili biračko pravo. U zemljama Europe i svijeta gdje Hrvati žive, srijeda je radni dan te je hrvatskim državljanima teže osigurati vrijeme kako bi nesmetano ostvarili svoje biračko pravo", priopćili su iz Koordinacije zavičajnih udruga Hrvata BiH.

Podsjetili su kako je biračko pravo zajamčeno je Ustavom Republike Hrvatske uz jednake mogućnosti.

Jednake mogućnosti

"Odlukom da se izbori održe srijedom Hrvatima u dijaspori mogućnosti izlaska na izbore, uz svakodnevne radne aktivnosti, znatno je otežano", upozorili su iz Koordinacije te dodali:

"Kao Koordinacija zavičajnih udruga Hrvata BiH u Hrvatskoj apeliramo da Hrvatice i Hrvati, bez obzira gdje živjeli, trebaju imati jednake mogućnosti izlaska na izbore kako bi ostvarili svoje demokratsko pravo".

Podsjetimo, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović kandidirat će se na predstojećim izborima kao nositelj liste SDP-a u I. izbornoj jedinici, o čemu su on i predsjednik SDP-a Peđa Grbin izvijestili na konferenciji za novinare, a Milanović najavio pobjedu i formiranje vlade nacionalnog spasa.

"Znam da je bilo puno kritika na moj račun i zato ja na ovim izborima neću biti kandidat SDP-a za predsjednika Vlade", rekao je Grbin u petak na konferenciji za novinare na zagrebačkom Marulićevom trgu i prepustio mjesto pred mikrofonima Milanoviću, kojega je najavio kao "nositelja SDP-ove liste u I. izbornoj jedinici i uskoro predsjednika Vlade RH".

Kršenje Ustava?

Milanović se potom obratio kratkom izjavom, pozvao na okupljanje pojedinaca i stranaka te najavio stvaranje vlade nacionalnog spasa nakon pobjede na izborima.

Matica hrvatska ocijenila je u subotu da predsjednik Republike Zoran Milanović najavom kandidature na parlamentarnim izborima grubo krši ustavni poredak, te ga poziva da povuče tu "nepromišljenu odluku", upozorivši da će u suprotnom biti sankcioniran.

"Po Ustavu RH predsjednik države ne smije biti član ni jedne političke stranke, prisegnuo je biti predsjednikom svih građana RH te ne smije zastupati stranačke interese, a kamoli ući u političko natjecanje za Hrvatski sabor na listi jedne političke stranke", istaknula je najstarija hrvatska kulturna institucija u Izjavi o kršenju Ustava RH, jednoglasno donesenoj na sjednici Glavnoga odbora u Bujama i Umagu na kojoj je razmotrena novonastala situacija s nadolazećim izborima za Hrvatski sabor.

S druge strane, predsjednik Mosta Božo Petrov izjavio je u subotu, komentirajući najavu kandidature Zorana Milanovića na parlamentarnih izborima, kako Most ima svog kandidata za premijera Nikolu Grmoju, koji može ponuditi bolje i kvalitetnije sutra, te najavio da će u fokusu stranke biti demografska pitanja.