Načelnik Općine Konjic Emir Bubalo rekao je kako neobjavljivanje tendera na internetskim stranicama Općine nije njegov propust, nego propust općinskih službi.

Naime, Agencija za javne nabavke BiH podnijela je prekršajnu prijavu protiv općinskog načelnika, a usmeno ročište je održano u utorak na Općinskom sudu u Konjicu.

Kako navode iz Općinskog suda Bubalo nije negirao to što mu se stavlja na teret, kazavši da je to propust općinskih službi, a ne njegov propust, piše Radio Konjic.

Agenciji za javne nabavke BiH, piše Žurnal, sporne su dvije provedene nabavke – nabavka betona te obavljanje radova na izgradnji kućnih priključaka gradske kanalizacijske mreže na lijevoj i desnoj obali rijeke Neretve. Obje su objavljene na Portalu javnih nabavki i to u kolovozu, odnosno rujnu 2018. godine.

Navedene nabavke nisu bile predviđene Planom javnih nabavki za 2018. godinu, niti su donesene posebne odluke, kako je to predviđeno Zakonom o javnih nabavkama BiH.

Pored navedenih, sporne su još dvije provedene javne nabavke koje su objavljene na Portalu javnih nabavki u rujnu 2018. godine - betoniranje putova u općini Konjic, te rekonstrukcija lokalne ceste Puzin-Luka, piše Žurnal.

Konjički načelnik odavno je poznat pravosudnim institucijama jer je bio osuđivan zbog prevare u službi te zloupotrebe položaja.