Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović posjetio je mjesto Kostajnica u Gradu Konjicu te je o povratku Hrvata katolika u ovaj klišanski kraj u dolini Neretvice razgovarao s don Marinom Marićem, župnikom u župama Solakova Kula i Obri.

Oživljavanje

U tri župe koje pripadaju Klisu; Žitače, Solakova Kula i Obri, od prijeratnih devet tisuća vjernika katolika živi ih tek 110, a sve kao rezultat proteklih ratnih događanja i neprocesuiranih ratnih zločina koji su se ondje dogodili.

"Mnogi prijeratni stanovnici klišanskog kraja rado bi se vratili na svoje. Osim volje za to im je potreban osjećaj sigurnosti koji je nepovratno nestao nakon trostrukog ubojstva obitelji Anđelić. Do te 2002. godine imali smo 650 povratnika u ovaj kraj, i od tada je broj povratnika u stalnom padu. Također, potrebno je daleko više interesa i ulaganja u infrastrukturu, obnovu cesta, postavljanje rasvjete i ostalih projekata koji su u drugim naseljima Konjica uglavnom realizirani. Mislim da volju ljudi za povratkom života u ovaj kraj treba iskoristiti i tako rasplamsati vatru na nekadašnjim ognjištima koju danas malobrojni tek održavaju", kazao je don Marin Marić, župnik u župama Solakova Kula i Obri.

Nakon što ga je domaćin upoznao sa životom malobrojnih povratnika u klišanski kraj, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović je jednom od mjesnih župnika uputio punu potporu u nastojanjima da se ovaj kraj oživi te da se u njega vrate svi oni koji žele povratak u svoja prijeratna mjesta stanovanja.

Izgradnja suživota

"Nažalost vrlo je malo Hrvata danas u Konjicu, tek 650 od prijeratnih više od 11,5 tisuća. Dramatično je smanjen i broj Srba koji tu žive. Mi ne možemo nikako bit zadovoljni ovakvim stanjem i tu se treba pokazati volja, ponajprije vlasti grada Konjica, da se ovo stanje mjenja u pozitivnom smjeru.

Mislim da moramo ići u smjeru podrške onima koji se žele vratiti, prije svega pobrinuti se da se osjećaju sigurnim, da se ne manupilra ni na koji način njihovom imovinom kao što se nažalost ovih dana događa sa slučajem obitelji Trlin.

Žurno je potrebno poduzeti mjere da se u ovim mjestima poboljša sigurnosni ambijent kao i potrebna infrastrukturu za pristojan i ugodan život. To treba biti zadaća svih nas koji obnašamo dužnosti u vlasti, od gradske, kantonalne do federalne. Pomažući povratnicima u ovaj kraj svi skupa u jednoj sinergiji trebamo graditi suživot na ovim prostorima", kazao je Martinović nakon boravka u Kostajnici.

Za posjeta ovom mjestu Martinović je obišao i filijalnu crkvu u kojoj se nalazi i posveta obitelji Anđelić, Anđelku, Mari i Zorki, žrtvama zločina iz mržnje počinjenog prije više od 20 godina.