Odbor za vojne poslove Zastupničkog doma američkog Kongresa dao je zeleno svjetlo Nacionalnom obrambenom aktu za fiskalnu 2019. godinu. Posebna sekcija u ovom godišnjem aktu je odvojena za regiju Zapadnog Balkana. Odredbe koje se daju ovlaštenja ministru obrane da poduzme posebne radnje kada je u pitanju regija.

"Ova sekcija će dozvoliti tajniku za obranu da pojača angažman i vojnu suradnju koristeći programe i aktivnosti pod poglavljem 16, odjeljkom 10, Koda Sjedinjenih Država, za regijuZapadnog Balkana uključujući Republiku Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Republiku Kosovo te Republiku Makedoniju", kaže se u odobrenju.

Situacija u Bosni i Hercegovini je dobila posebnu pažnju. Izborni zakon te održavanje fer izbora su istaknuti kao prioritet za naše vlasti.

"Odbor je zabrinut za dugotrajnu stabilnost i sigurnost u regiji Zapadnog Balkana. Etničke tenzije, ekonomski izazovi i maligni vanjski uticaji pridonose nestabilnosti u regiji. Obdor je također zabrinut oko predstojećih izbora u Bosni i Hercegovni. Od potpisivanja Daytonskog ugovora 1995. Bosna i Hercegovina je zadržala rast u razvoju demokratskih institucija i izbora. Odbort ohrabruje Bosnu i Hercegovinu da promptno i efektivno odgovori na ustavne izazove i da održi slobodne i fer izbore u listopadu 2018.", navodi se u ovom aktu.

Ruske aktivnosti na Zapadnom Balkanu, posebno propagandne i medijske, izazivaju zabrinutost kod američkih zastupnika, javlja N1.

"Odbor ostaje duboko zabrinut zbog pojačavanja pokušaja Ruske Federacije da ostvari svoj utjecaj na Zapadnom Balkanu. Odbor osuđuje rusko učešće u pokušaju državnog udara protiv Vlade najnovije članice NATO-a, u listopadu 2016. Odbor je također zabrinut zbog ruskih informativnih operacija na Balkanu uključujući propagandu I nastojanja da istaknu postojeće etničke tenzije", upozoravaju zastupnici.

Eurotlanske integracije te nastavak primicanja zemalja Zapadnog Balkana NATO-u i EU trebaju biti u posebnom fokusu kako američkih tako i europskih vlasti, stoji u odobrenju.

"Odbor je ohrabren snažnim partnerstvom koje se nastavlja razvijati između zemalja Zapadnog Balkana sa Sjedinjenim Državama. Ova partnerstva su vitalna za jačanje sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta u regiji. Odbor također ohrabruje europske partnere i saveznike da nastave sa jačanjem veza sa regijom. Također, Odbor se nada i podržava, nastavak rada mnogih u regiji prema ciljevima integris+ranja u euroatlansku zajednicu, uključujući NATO i EU. Nastavak napretka ovih zemalja prema pridruživanju u NATO i EU osigurava stabilan okvir kroz koji se može postići veća stabilnost i sigurnost u Središnjoj Europi. Odbor također primjećuje da bi Ministarstvo obrane trebalo nastaviti sa pojačanom vojnom suradnjom i angažmanom u regionu", preporuka je zastupnika.