Odluka libanonske vlade da u posljednjem trenutku odgodi za mjesec dana, do kraja muslimanskog svetog mjeseca ramazana, početak ljetnog računanja vremena, izazvala je masovnu konfuziju u toj zemlji.

S obzirom da su neke institucije provodile tu odluku dok su druge odbijale, mnogi su se Libanonci našli u poziciji da žongliraju radnim i školskim rasporedima u različitim vremenskim zonama, u istoj maloj zemlji, javlja agencija AP.

U nekim slučajevima, rasprava je poprimila i sektašku prirodu, a mnogi kršćanski političari i institucije, uključujući najveću crkvu te male nacije, Maronitsku crkvu, odbacili su taj potez.

Mala mediteranska država inače pomiče kazaljke na satu unaprijed zadnje nedjelje u ožujku, što je u skladu s većinom europskih zemalja. Međutim, u četvrtak je libanonska vlada objavila odluku privremenog premijera Najiba Mikatija da odgodi početak ljetnog računanja vremena za 21. travnja.

Nije naveden razlog za tu odluku, ali video sa sastanka između Mikatija i predsjednika parlamenta Nabiha Berrija koji je procurio u lokalne medije pokazao je kako Berri traži od Mikatija da odgodi početak ljetnog računanja vremena kako bi muslimani mogli prekinuti ramazanski post sat vremena ranije.

Mikati je odgovorio da je imao sličan prijedlog, ali navodi da bi ta odluka bila teška jer bi uzrokovala probleme u rasporedu letova avio kompanija, na što se Berri dodao: "Koji letovi?"

Nakon što je najavljeno odgađanje početka ljetnog računanja vremena, libanonski državni avio prijevoznik Middle East Airlines priopćio je da će vrijeme polaska svih letova planiranih s bejrutskog aerodroma između nedjelje i 21. travnja biti pomaknuto za jedan sat unaprijed.

Dvije mobilne telefonske mreže u zemlji slale su poruke ljudima tražeći od njih da postavke svojih satova promijene na ručne umjesto na automatske kako se vrijeme ne bi mijenjalo u ponoć.

Dok su javne institucije teoretski vezane vladinom odlukom, mnoge privatne ustanove, uključujući TV stanice, škole i kompanije, najavile su da će ignorirati odluku i preći na ljetno računanje vremena u nedjelju kako je ranije bilo predviđeno.