Predsjednik Naroda i pravde pozvao je lidera SDA Bakira Izetbegovića da zaustavi proces izbora gradonačelnika u Mostaru.

“Još jednom mučite lijepi Mostar. Mostarci/ke i Mostar to nisu zaslužili. Pozivam javno predsjednika SDA – Stranka demokratske akcije BiH, gospodina Bakir Izetbegovića da zaustavi proces izbora gradonačelnika. Pozivam ga da preuzme lidersku ulogu cijelog procesa, prevažno je da se vlast u Mostaru izabere na legalan način”, poručio je Konaković, dodavši:

Predsjedniče Izetbegoviću, nemojte ovako birati ljude. Vikom, drekom, pritiscima. Zaustavite sve na tjedan ili dva. Napravite plan, stavite na papir principe, projekte, rokove za izvršitelje, na toj platformi pozovite stranke u koaliciju”.

Istaknuo je i da su ljudi u Mostaru dugo čekali vlast, te rekao da im treba dati vlast kakvu zaslužuju.

Napišite na papir da ćete u kratkom roku usvojiti važne akte u borbi protiv korupcije, da ćete napraviti registre zaposlenih, registre javnih nabavki, objavite plaće u javnom sektoru. Na funkcije birajte najbolje ljude. Zadužite novu vlast da javne nabavke budu transparentne, da zapošljavanje bude transparentno i bez štela. Zadužite vijećnike i ostale rukovoditelje da prijave i pokažu imovinu. Zadužite vlast da napravi reviziju poslovanja Grada u proteklom razdoblju. Pregledajte izdane dozvole, provjerite plaćaju li se komunalne usluge, jesu li i u Mostaru tajkuni zaštićeni. Zadužite novu upravu da sve to uradi. Na taj se plan potpišite i objavite ga javno”, napisao je Konaković to na svome Facebook profilu, prenosi N1.

Dodao je da u tu koaliciju pozovu i stranke i pojedince.

Nemojte da se proces krije iza imena jednog finog čovjeka koji je kandidat za gradonačelnika i njegovog broja glasova. To će biti pobjeda zdravih snaga u Mostaru, svih onih koji Mostar vole, ako ovako poredate stvari. To je Mostaru važno. Narod i pravda će vam poslati draft u naredna 24 sata”, zaključio je Konaković.