Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, rekao je danas kako bi proces pristupanja EU trebalo dodatno ubrzati za sve zemlje kandidate čiji građani, sa druge strane, ne bi trebali gubiti povjerenje u europske integracije.

Bolje plaće

Konaković je odgovarajući na pitanje Tanjuga o tome kako da se običnim građanima objasni zašto je ovaj proces važan rekao da bi oni trebali sagledati trenutnu situaciju u susjednim zemljama koje su prošle sličnu tranzitnu povijest.

"Neka pogledaju plaće u Rumunjskoj, Bugarskoj, Slovačkoj, Češkoj i neka posebno vide trostruko veći bruto društveni proizvod, od ulaska u EU, to je najvažniji fakt i neka usporede to s našim ekonomskim razvojem", rekao je Konaković.

Dodao je kako je "džepove građana ovih zemalja napunila EU".

"Bolje plaće, više radnih mjesta, bolji uvjeti rada. Sam primjer tih zemalja, nek' se nitko ne ljuti, za koje smo mi bili ekonomska sila prije 30 godina i onoga što su oni danas zna nas - nema jednostavnijeg odgovora na to pitanje", naveo je.

Konaković je u Antaliji rekao i da bi proces pristupanja EU trebalo dodatno ubrzati za sve zemlje kandidate i da se nada i da će Vijeće Europe u ožujku donijeti odluku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH.

BiH blizu

On je u okviru panela "Izazovi i prilike na Balkanu istaknuo da je BiH blizu ispunjenja posljednjih zahtjeva.

"Politički lideri u BiH su intenzivno radili na postizanju potrebnih dogovora o reformama. Nadamo se da će EU shvatiti da glavno pitanje za BiH nije što ćemo kada uđemo u EU, nego što se dešava ako ne budemo u EU", rekao je.

Šef diplomacije BiH je naveo i da bi ubrzanje procesa eurointegracija moglo usporiti odlazak mladih.

Antalijski diplomatski forum traje tri dana, od 1. do 3. ožujka, i okuplja gotovo 4.500 sudionika, uključujući 19 lidera država i 73 ministra, kao i 57 međunarodnih predstavnika.

Glavna tema foruma jeste "Unapređenje diplomacije u vremenima previranja", a kako su organizatori naveli, cilj teme je da pruži zajednički okvir za razmišljanje u potrazi za mirnim izlaskom iz turbulentnog perioda u kojem se cijeli svijet nalazi, objavio je Tanjug.