Najnoviji podaci Središnjeg izbornog povjerenstva BiH donijeli su određene izmijene u sastavima budućih skupština županija s većinskim hrvatskim stanovništvom. Kada je riječ o Zapadnohercegovačkoj županiji, stranke okupljene oko HDZ-a BiH trenutačno imaju 16 od ukupno 23 mandata, piše Večernji list BiH.

Koalicija stranaka, okupljena oko HDZ 1990., prema ovim podacima trebala bi imati tri zastupnika. Ostale stranke ostale su na istom broju mandata kao i ranije. Do promjena je došlo i u Posavskoj županiji, gdje je izborni prag prešla i Demokratska fronta, zbog čega je Posavska stranka ostala bez jednog od dva mandata. HDZ BiH i dalje u ovoj županiji ostaje na istom broju mandata, točnije njih 11.

Nešto drugačije izgledat će i Skupština Hercegbosanske županije. Naime, nakon prebrojanih 99,07 posto biračkih mjesta, sa skromnih 3,15 posto, izborni prag u ovoj županiji prešao je i SDP. Zbog ovakvog razvoja situacije, stranke okupljene oko HDZ-a BiH s devet mandata spale su na osam.

Ipak, konačni sastavi skupština svih deset županija, a ponajviše onih s većinskim hrvatskim stanovništvom, bit će poznati nakon prebrojavanja dopisnih glasova. Kao što smo već ranije pisali, upravo o tim glasovima ovisi jedanaesti mandat stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH u Srednjobosanskoj županiji, kao i četrnaesti mandat u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije.

Dopisni glasovi mogu utjecati i na situaciju u ZHŽ-u, HBŽ-u te Posavini. Iako se vjerovalo kako će slabije plasirani kandidati na listama teško moći ući u skupštine jer im je za to trebalo osvajanje 20 posto ukupnog broja glasova koje je ostvarila ta lista, u velikom broju slučajeva pokazalo se da to nije tako.

Naime, upravo zahvaljujući preferencijama nekih od kandidata s dna liste ušli su u nove sazive županijskih skupština. Jedan od takvih primjera je Ivan Krstanović iz Hrvatske nezavisne liste. Krstanović je bio pozicioniran na 14. mjestu ove liste , a zahvaljujući preferencijskim glasovima dospio je na drugo mjesto te će tako biti jedan od tri zastupnika ove stranke u HB županiji. Slična situacija je i s Dragom Puzigaćom, koji je također u Skupštinu ušao zahvaljujući preferencijskim glasovima.

U Posavini je Joso Oršolić s 10 mjesta došao na treće i tako ušao u Skupštinu PŽ-a. U ZH županiji Toni Kraljević, koji je na listi HDZ-a BiH bio pozicioniran na 6. mjestu, preferencijskim glasovima dospio je na prvo mjesto.