Švicarski Savezni sud odbio je zahtjev za poništenje arbitraže koju je Hrvatska izgubila od MOL-a. I ne samo to, Hrvatskoj je odredio plaćanje 200 tisuća švicarskih franaka sudskih troškova, ali i još 250 tisuća franaka troškova druge strane, javlja N1.

U travnju se već ovaj sud oglasio i to kada je odbio paralelni zahtjev Hrvatske za odgodu pravorijeka dok se ne odluči o ovoj tužbi.

Devet je mjeseci prošlo od poteza Hrvatske za koji su mnogi stručnjaci odmah upozoravali da ima male izglede za uspjeh, podsjeća N1.

Podsjetimo, predsjednik Vlade Andrej Plenković potvrdio je u siječnju da je Hrvatska zatražila poništaj arbitražne odluke u slučaju INA-MOL, donesene 23. prosinca pošle godine pred Arbitražnim sudom utemeljenim prema Pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi između Republike Hrvatske i MOL Grupe.

“Hrvatska je preko svojih pravnih zastupnika i švicarskih odvjetnika koje smo angažirali zatražila poništaj arbitraže“, izjavio je tada premijer Plenković odgovarajući na novinarsko pitanje je li Hrvatska zatražila poništaj spomenute arbitraže.

Premijer je ocijenio kako je riječ o “vrlo dobro potkrijepljenim argumentima za poništaj arbitraže, prije svega procesno-pravnim razlozima i nadamo se da će, u postupku koji slijedi i trajat će nekoliko mjeseci, tih nekoliko navedenih razloga, švicarski Savezni sud, na odgovarajući način sagledati”.

Na pitanje novinara koji su to procesni razlozi, Plenković je spomenuo kako je riječ o “određenim aspektima koji se tiču sastava suda, prava saslušanja i nekih detalja koji u ovome trenutku nisu bitni za javnost”.

(www.jabuka.tv)