Cilj ulaska DF-a u vlast je onemogućiti stvaranje većine koja bi donijela izmjene Izbornog zakona i odvela u podjelu zemlje, poručio je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH i predsjednik DF-a.

"Vidjet ćemo ko je zreo. Ovo što se dešava, iz SDA sam ljudima govorio to i 2014. i 2015. Da vidimo jesu li im važnija javna poduzeća od Ustava i Izbornog zakona. Sa BiH imaš sve, bez BiH nema ništa. Ušli smo u vlast da bi se zaustavilo ono što je prijetnja, a to su izmjene Izbornog zakona i Ustava", izjavio je Komšić za N1.

"DF sa HDZ-om nema nikakvih kontakata za razliku od SDP-a. Mi sa njima ništa nismo razgovarali", dodao je.

Što se tiče ulaska SBB-a u vlast, Komšić je kazao da nije bitno šta misli o njemu niti daje legitimitet niti Radončiću, Izetbegoviću, Dodiku...

"Mi smo sa Bh. blokom da budemo najjači dio vlasti. Zašto oni neće - ne znam. Mislio sam da je pametno i zajedno radimo. Kada neće, šta da radimo. Da idemo putem za koji mislimo da je katastrofa. Ovo može biti kraj naše karijere i svjesni smo toga. Ali ako mogu nešto da zaustavim - zaustavit ću. Ako neću da zaustavim, onda je to stvar moje gluposti i podlosti", pojasnio je govoreći o razlozima ulaska u vlast.

"Izgleda da je osnovna funkcija Bh. bloka bila da Radončića uvuče u vlast. To je moj utisak, možda griješim. Možda na hladno pušem, ali to je moj utisak. Sve je činjeno da SDP, Naša stranka i DF kao najjači blok da diktiramo stvari. A ne da SDA diktira. Mi se micali, ja se ne osjećam nasamareno, ja sam se od takve vrste stava odmakao. Meni je više SDP-ovanja preko glave", poručio je.

"SDP je meni zamjerio 2012. godine, mrze me. Ne znam, da ih pitate koga više mrze, mene ili Izetbegovića, teško da bi odgovorili. Nas interesira - jer smo u prilici da nešto učinimo da zaustavimo izmjene Izbornog zakona i Ustava. Hoćemo li uspjeti - nevažno", kazao je.

Što se tiče partnera u vlasti: "Sve ih znam kao zlu paru i neću da razmišljam o tome".

On je kazao da su pomaci oko formiranja vlasti u svibnju mogući.

"Može se riješiti na jednostavan i pragmatičan način. Mandatar za Vijeće ministara i ANP može otići u Brisel", kazao je.

"Padalo mi je na pamet, ako se ovo ne desi, da odnesem ANP u Brisel i kažem evo - a vi recite da nećete. Ipak je bolje da dođemo do dogovora. Ne znam da li će doći do kompromisa. Dodik je bio tvrd na nekim stvarima. Možda ima veze sa ruskom pozicijom - ne znam."

Hoće li Izetbegović odustati od Godišnjeg nacionalnog programa?

"Ako je lud - to bi po meni bilo političko samoubistvo", rekao je.

"Postojala je varijanta da se oformi Vijeće ministara, i da novi ministar odbrane odnese ANP. Ali to bi značilo da nema mrvice konsezusa među nama", naveo je.