Predsjednik bosanskohercegovačke stranke Demokratska fronta (DF) Željko Komšić neće odustati od kandidature za hrvatskog člana Predsjedništva BiH na izborima u listopadu te je u ponedjeljak istaknuo da mu je glavni motiv suprotstaviti se aktualnom članu državnog vrha i čelniku HDZ BiH Draganu Čoviću koji će se vjerojatno odlučiti za još jedan mandat.

“Ne mogu to uraditi zbog Dragana Čovića”, kazao je Komšić lokalnim medijima odgovarajući tako na poziv koji su mu ranije tijekom dana uputili iz Socijademokratske partije (SDP BiH).

Komšić je iznenađen pozivom iz vrha SDP-a pri čemu je zaključio da se u najvećoj stranci ljevice ‘zbiva nešto čudno’ te je izvjesno da SDP svojim djelovanjem pogoduje isključivo Čoviću.

Predsjedništvo SDP-a u ponedjeljak je razmatralo prošlotjedni Komšićev prijedlog za hitno ujedinjenje četiri stranke s lijevog političkog spektra u jednu i zajednički nastup na izborima u listopadu u okviru nove organizacije pod novim imenom.

U SDP-u su zaključili da im je taj prijedlog neprihvatljiv jer bi praktično značio gašenje ove stranke.

DF-u odnosno Komšiću predbacili su da nisu dosljedni jer dok pozivaju na jedinstvo ljevice istodobno koaliraju s nacionalnim strankama u nekim županijama u Federaciji BiH.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić izrijekom je prozvao Komšića zbog jednostranog isticanja kandidature za Predsjedništvo BiH pozvavši ga da od toga odustane i time otvori prostor da ljevica istakne zajedničkog kandidata za državni vrh koji bi imao potporu svih stranaka.

Dragan Čović je pak ranije tijekom dana kazao kako ga ne plaši, a zapravo i ne zanima pretjerano što će stranke ljevice dogovoriti i hoće li imati jedinstveni izborni nastup.

“Ja sam siguran da ćemo mi (HDZ) dobiti više od 80 posto glasova Hrvata na izborima”, kazao je Čović novinarima.

(Hina)