Drugi bošnjački član predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u intervjuu za Radio televiziju Kosova izjavio je da usprkos tome postoji li obostrano priznavanje između Bosne i Hercegovine i Kosova, to je doista završen posao.

"Kako sada stvari stoje, moramo da sačekamo, iako nemam dilemu da je Kosovo neovisna država", rekao je Komšić za RTK, prenosi N1.

Na pitanje novinara da li postoji dogovor za to, Komšić je odgovorio:

"Nemam dogovora, ali imam pravo na svoj osobni stav. Neću uvijek govoriti ono što je dogovoreno, jer nas je troje u Predsjedništvu BiH, ne znači da mi trebaju ovlaštenja Predsjedništva da bilo šta kažem. U svojim diplomatskim postupcima moram se pridržavati nekih pravila koja vrijede u BiH. Ponavljam, za mene je Kosovo neovisna država! To je već završen posao, samo je pitanje kada će ga drugi u regiji prihvatiti", kaže Komšić.

Što se tiče mogućeg sporazuma između Kosova i Srbije, Komšić je rekao da je "sve što se događa s Kosovom, posebno razgovori Beograda i Prištine, stvar njihovih sporazuma. Ali bez obzira za šta se oni dogovore, ne može postojati presedan za rješavanje problema, kako je navedeno na Zapadnom Balkanu, a naročito u Bosni i Hercegovini“, kaže Komšić.

On je istaknuo da bi učlanjenje BiH i zemalja Zapadnog Balkana u NATO bio "spas za regiju", prenosi N1.