Lideri Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF) Bakir Izetbegović i Željko Komšić razgovarali su u Sarajevu o formiranju vlasti nakon parlamentarnih listopadskih izbora, kada je ponovno naglašeno da će DF nastupati samo kao “Bosanskohercegovački blok” u svim pregovorima.

Ovaj blok čine još Socijaldemokratska partija (SDP) BiH i Naša stranka te je Komšić istaknuo da će sve odluke koje se tiču daljnjeg sudjelovanja u vlasti ili u slučaju da odluče biti opozicija odlučivati samo unutar bloka, najavljujući da će ove stranke moguće zajednički nastupiti i na sljedećim izborima.

Napomenuo je da su sa SDA imali otvorene razgovore te je Komšić kazao da cijeni što SDA poštuje stav da će DF svaku vrstu odluke donositi u suradnji s drugim dvjema strankama.

Lideri su razgovarali i o formiranju vlasti na državnoj razini, ali kaže i da je svjestan činjenice da je u tom smislu moguće praviti druge kombinacije koje podrazumijevaju da Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nije dio te koalicije, ali danas nije bilo konkretnog dogovora o tome.

Za jučerašnju sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine kazao je da DF neće nikada pristati da bude stranka koja će biti ili sredstvo ili iskorištena kao sredstvo da bi se Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH “uvukla” u rukovodstvo Doma, Federalnu vladu ili institucije vlasti na razini BiH.

Komšić dalje smatra da bi se sada moglo prvi put dogoditi da u Klubu Hrvata u Domu naroda Federalnog parlamenta bude dovoljno glasova za izbor rukovodstva Doma bez HDZ-a, ali je dodao da od situacije na federalnoj razini ovisi kako će biti formirano Vijeće ministara BiH.

Kaže da je popuna Kluba Srba također vrlo važan zadatak, ali za njega nije varijanta da taj Klub ne bude formiran i popunjen kako je slučaj bio u prethodnom mandatu.

Lider SDA Bakir Izetbegović naglasio je da ove dvije stranke imaju potpuno isto viđenje situacije u državi i u regiji te da su svjesni opasnosti, ali i općenito potreba u budućnosti, zbog čega je SDA i ponudila formiranje šire koalicije i najavila sastanak s predstavnicima cjelokupnog “Bh. bloka”.

Smatra da bi ta koalicija trebala biti formirana na zajedničkom programu koji je, tvrdi Izetbegović, u 90 posto isti, samo je, dodaje, potrebno nadići rivalitete koji su prisutni bili i u predizborno vrijeme, ali i općenito u postdejtonskoj BiH.

Takav dogovor bio bi najbolji za BiH. Nadamo se takvom raspletu situacije, no nećemo pristati da se parcijalno formira vlast uz negiranje stotine tisuća glasova koje su građani dali SDA. Ukoliko se to nastavi, morat ćemo se okrenuti drugim rješenjima, a to su manje stranke, pojasnio je.

Za stranke unutar “Bh. bloka”, te SDA, HDZ BiH i SNSD smatra da su pobjedničke te da bi se koalicija trebala sastojati i od HDZ-a i SNSD-a jer ocjenjuje da je mudro pobjedničkim strankama ponuditi da naprave jaku koaliciju, a najavio je i susret u Mostaru s predstavnicima HDZ-a za petak.

I on se osvrnuo na jučerašnju sjednicu Zastupničkog doma FBiH kazavši da je za SDA takvo postupanje bilo suprotno odredbama Statuta koji propisuje da se u rukovodstvo Doma biraju predsjedavajući i dopredsjedavajući zajednički, zbog čega je najavio da će zatražiti mišljenje i Ustavnoga suda u vezi s izborom Elvira Karajbića (SDP) za predsjedavajućeg Doma.

(Fena)