Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić očekuje da će se odnosi između BiH i Hrvatske početi popravljati nakon predsjedničkih izbora u Hrvatskoj potkraj godine i takvu je ocjenu prenio Glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Antoniju Guterresu, priopćili su iz Komšićevog ureda u Sarajevu.

Komšić i Guterres sastali su se u New Yorku na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a i tom prigodom predsjedatelj Predsjedništva BiH izvijestio je glavnog tajnika o stanju u BiH, ali i o odnosima sa susjednim državama.

Kako je navedeno u priopćenju, Komšić je kazao kako u odnosima s Hrvatskom “očekuje početak otvaranja pozitivnog dijaloga… nakon izbora koji će biti održani u toj zemlji krajem godine”.

Kazao je i kako je BiH spremna otvorena pitanja s Hrvatskom rješavati dijalogom, a posebice je spomenuo provedbu sporazuma o sukcesiji imovine bivše Jugoslavije i granici na moru.

Komšić se tijekom susreta s Guterresom osvrnuo i na činjenicu da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u razgovoru s glavnim tajnikom UN-a komentirala izborni zakon BiH i činjenicu da on nije izmijenjen unatoč presudi Ustavnog suda, pri čemu je sugerirao kako se hrvatska predsjednica ponovno miješa u unutarnje stvari BiH.

Kazao je da se Izborni zakon treba mijenjati u mnogo segmenata, ali da je to ipak isključivo unutarnje pitanje Bosne i Hercegovine, o kojem će se odlučivati samo unutar Bosne i Hercegovine, navode Komšića u priopćenju.

(Hina)