Vlada Hercegovačko-neretvanske županije – kantona dana 07.12.2020.godine kao koncesor, dodjeljuje koncesionaru gospodarskom društvu „Energy-Europa“ d.o.o. Prozor-Rama koncesiju za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije za izgradnju fotonaponskih stanica u Kruševu snage 20 x 150 kW, a sve se nalaze na parceli označenoj kao k.č. broj: 364/1 – dio k.o. Kruševo (dio k.č. 3230/1 k.o. Čule,), Grad Mostar. Koncesija se dodjeljuje na razdoblje od 25 godina od dana početka korištenja koncesije.





Firma iz Rame ulaže milijune i otvara nova radna mjesta

Investitor Energy-Europa d.o.o. u namjeri da gradi elektroenergetske objekte obnovljivih izvora, Solarne elektrane instalirane snage 20 x 150kW obratio se Gradu Mostaru i drugim nadležnim institucijama za izdavanje suglasnosti, dozvola i druge dokumentacije u skladu sa zakonima i procedurama, pa tako su ishođeni sijedeći dokumenti;

– Dokaz da je područje izgradnje u skladu sa prostornim planom Grada Mostar

– Izrađeni su idejni projekti

– Ishođene su prethodne elektorenergetske suglasnosti od strane EP HZ HB

– U skladu u sa zakonom o koncesijama u HNŽ zaključeni su Ugovori o dodjeli koncesije koji je zaključen sa ministarstva gospodarstva HNŽ

– Ugovor o koncesiji je zabilježen u zemljišnim knjigama u Sudu u Mostaru

– Ishođena je Energetska dozvola

– Ishođene su građevinske dozvole koje u pravomoćne, te je time ivestitor stekao pravo gradnje.

Firma Energy Europa sa sjedištem na adresi Splitska bb u Prozor Rami uredno je upisana u registar poduzeća, sa jasno vidljivim vlasncima i odgovornim licima, a ne kako pojedini portali pišu “domačicama” koje vode firmu.
Medijski napad na pokojnog Ljubu Bešlića i investitore

Medijski natpisi koji su se dogodili od strane pojedinih portala u Hercegovini u prvoj objavi nisu bili previše problematični,jer novinar je iznio uglavnom dokumentaciju koja je transparentno objavljena na službenim stranicama.

Međutim,  kontekst u kojem je novinar to objavio  na način da je neke činjenice prikrio i zlonamjerno neke stvari iznio, vjerojatno je bilo iz razloga da malo pobudi javnost i popravi zanimanje i čitanost u Hercegovini.

Objava koju je učinio jučer je prevršila svaku mjeru prije svega što je iznio velike neistine preko kojih se ne smije preći, a posebno oko navedenog da je pokojni gradonačelnik Ljubo Bešlić sam sebi potpisao dozvole na Kruševu.

Portal Centralna.ba doznaje da pokojni Ljubo Bešlić nema nikakvih upravljačkih ni vlasničkih udjela, te bilo kakvih drugih prava u poduzeću Energy-Europa d.o.o. sa sjedištem u Prozor-Rama.

Provjereno se zna da pokojni Ljubo Bešlić nije potpisao niti jednu dozvolu, niti suglasnost koja se odnosi na ove projekte, pa tako ni “SAM SEBI” kako pišu mediji u Mostaru.

“Strašno je da novinar iznosi toliko laži na čovjeka koji je prije 15-ak dana umro. Nije ovo prvi put da  ova kuća neutemeljeno napada pokojnog Ljubu Bešlića, koji je bio častan čovjek, te je uvijek radio na investicijama u korist Grada Mostara”, kazali su za naš portal iz firme Energy Europa, ogorčeni na medij i njihovog novinara.

Sramotno je da se o mrtvom čovjeku tako piše i ogovara. Energy Europa ulaže milijune u razvoj Kruševa i Mostara, na području gdje ni kamen nemože opstati. Uložit ćemo milijune, zaposliti desetine radnika, plaćati doprinose i dadžbine Gradu Mostaru i Hercegovačko Neretvanskom Kantonu.

“Tražimo javnu ispriku i demant svega objavljenog na portalu, kao i javnu ispriku obitelji pokojnog Bešlića, jer će u protivnom biti tuženi za iznošenje lažnih informacija i klevetu” poručuju iz Energy Europa, te na kraju poručuju nalagodavcima ovog teksta “Kome smetaju milijunske investicije i nova radna mjesta u Hercegovini”.

Auror: Ivica Džambas

Centralna.ba