Banjolučki biskup Franjo Komarica sastao se u petak u Koprivnici s gradonačelnikom Mišelom Jakšićem, zamjenikom župana Ratimirom Ljubićem i saborskim zastupnikom HSS-a Mladenom Mađerom te ih upoznao s teškim položajem Hrvata u BiH, piše Hina.

Oni su u dramatično teškoj, egzistencijalno neizvjesnoj situaciji i prijeti im fizičko iskorjenjivanje ne samo u Republici Srpskoj, nego se broj Hrvata smanjuje na području cijele BiH", rekao je biskup Komarica.

"To se događa pred vašim očima, pred očima slobodne i samostalne države Hrvatske koja je sastavni dio Europske unije. Mi Hrvati smo velikim dijelom dio Europske unije, a od nje smo dobrim dijelom ostavljeni na cjedilu", istaknuo je biskup Komarica u izjavi novinarima, ocjenjujući da se o hrvatskom dijelu stanovništva u BiH danas nitko ne brine.

Problem opstojnosti Hrvata nije ograničen samo na granice unutar Republike Srpske, gdje ih danas živi jedva pet posto u odnosu na prijeratna vremena, nego se njihov broj smanjuje na području cijele susjedne države u kojoj su oni jedan od tri konstitutivna naroda, upozorio je.

U Republici Srpskoj ostaje živjeti samo starije stanovništvo o kojem se brine još jedino Caritas i katolički svećenici, rekao je biskup Komarica, ističući kako Hrvatima u BiH materijalno, pravno i politički ne pomaže ni međunarodna zajednica ni domaća politička garnitura.

"Zato mi je tim draže doživjeti da vi imate otvoreno srce i uši kako biste saslušali o malom segmentu naše stvarnosti koji ukazuje na dramatičnu situaciju", rekao je biskup Komarica i zahvalio domaćinima na iskazanom interesu za svoje sunarodnjake iz susjedne države.

Domaćin, koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić ponudio je suradnju Banjalučkoj biskupiji, institucionalnu i svaku drugu jer je, kako je rekao, dužnost svih nas pomoći Hrvatima koji žive na području Republike Srpske. Zamjenik župana Ratko Ljubić rekao je da je Koprivničko-križevačka županija iz proračuna izdvojila 120.000 kuna da bi jednoj hrvatskoj obitelji u bosanskoj Posavini obnovila kuću.

Saborski zastupnik Mladen Mađer ocijenio je da saborski zastupnici birani u dijaspori nisu dovoljno aktivni. "Malo se čuje o Hrvatima u Bosni", rekao je Mađer i najavio da će na jednoj od sljedećih sjednica Hrvatskoga sabora tražiti stanku i pritom iznijeti sve ono o čemu je danas govorio biskup Komarica, a prozvat će i zastupnike zadužene za dijasporu da nisu aktivni.