Njemački grad Köln dozvolit će džamijama da emitiraju pozive mujezina na molitvu, priopćile su gradske vlasti u ponedjeljak.

Pozivi se mogu emitirati pet minuta svaki tjedan uoči džume i moraju biti slušljivi izvan muslimanske kuće molitve, priopćila je glasnogovornica gradskih vlasti Katja Reuter.

Džamije u Kölnu trebaju se prijaviti za dobivanje posebne dozvole kako bi mogle emitirati ezan. Inicijativa će biti limitirana na dvije godine i nakon toga će biti ponovo ocijenjena.

Gradonačelnica Henriette Reker pozdravila je odluku, rekavši da, "ako osim zvuka crkvenih zvona također trebamo čuti i poziv mujezina, to pokazuje koliko je različitost u Koelnu cijenjena i životna".

''Dopuštanje ezana znak je poštovanja'', piše Reker u tweetu prošli tjedan.

Köln, zapadni grad od oko milijun ljudi, ima jednu od najvećih muslimanskih zajednica i oko 35 džamija. Većina muslimana prvobitno je došla iz Turske kao gastarbajteri prije 60 godina, i kasnije su doveli svoje obitelji.

Samo nekolicina ostalih džamija širom Njemačke, kao što su one u zapadnim gradovima Oer-Erkenschwick i Duere, emitiraju ezane, ponekad i usprkos prosvjedima kršćanskih susjeda, prenosi AP.