Aktualna predsjednica Republike Hrvatske i kandidatkinja za predstojeće predsjedničke izbore Kolinda Grabar-Kitarović predstavila je u kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma svoj predizborni program pred više od tisuću članova Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Hrvatska slučajna država

Istaknut je slogan kampanje koji glasi ''Predsjednica. Jer Hrvatska zna!'', a predstavljeni program Kolinde Grabar-Kitarović sadrži sedam osnovnih točaka: hrvatski razvoj, rad na hrvatskom identitetu, odlučnost, pravednost, učvršćivanje demokracije, sigurnost i hrvatski optimizam.

''Hrvatska je prije pet godina bila u teškoj gospodarskoj krizi i krizi morala, bez ozbiljnog razvoja, s neosmišljenim pitanjima na brojne i rastuće sigurnosne izazove. Hrvatska je kaskala za mnogima i bila na dnu ljestvica u Europi. Vlada koja nas je zadužila za 70 milijardi kuna, vraćali su državu u regiju i vodili državu u propast. Je li to normalno? Možda, ali samo onima koji se usude reći da je Hrvatska slučajna država'', rekla je Grabar-Kitarović, kritizirajući protukandidata Zorana Milanovića.

Ugled Hrvatske

''Moramo potpuno ostvariti politička i druga prava Hrvata u BiH, stručno i domoljubno jačanje hrvatske diplomacije s ciljem zaštite i promicanja hrvatskih interesa, aktivni rad na traženju nestalih branitelja i civila nestalih u Domovinskom ratu. Inzistiranje da to postane glavni preduvjet za primanje Srbije u članstvo u EU-u+'', kazala je.

Dodala je kako je predstavljala Hrvatsku u svijetu i izvukla Hrvatsku iz regije.

''Ojačala sam veze između Hrvatske i vodećih zemalja u svijetu i sada je ugled Hrvatske veći nego ikada prije'', rekla je.

Poručila je kako hrvatski građani žele stabilno i političko odgovorno vodstvo, otvoreno tržište, cilj i perspektivu života u Hrvatskoj, te kako društvo želi kontinuitet dobrog upravljanja.

U govoru se posebno osvrnula na postignuća koja je ostvarila tijekom svog mandata, između ostalog, navela je kako je smanjila troškove Ureda predsjednice za 25 milijuna kuna (3,5 milijuna eura) i prepolovila broj zaposlenih.

Obitelj u središtu

''“Pitanje ‘sad il’ nikada’ nije i ne može biti pitanje 2019. godine, to je bila poruka početkom devedesetih kad smo odlučivali o sudbini hrvatske države i kad smo se za nju borili'', poručila je Grabar-Kitarović, osvrćući se na slogan drugog protukandidata Miroslava Škore.

Između ostalog, u svom programu poručila je kako obitelj mora biti u središtu svih politika, kako je važno očuvanje kulturnog i političkog identiteta Hrvata u BiH, naglasila važnost borbe protiv korupcije te upozorila na problem blokiranih i na nasilje. Najavila je kako će se zalagati za uređenje popisa birača, izmjenu izbornog zakonodavstva i snaženje preferencijalnog glasanja.

Kolinda Grabar-Kitarović svoj program za prvi mandat predstavila je na isti datum prije pet godina.

Predsjednički izbori u Republici Hrvatskoj trebali bi se održati u prosincu ove godine.