Američka zaklada Fulbright objavila je danas da će nagradu za životno djelo za 2019. godinu dodijeliti svojoj bivšoj stipendistici Kolindi Grabar-Kitarović, predsjednici Republike Hrvatske.

“Dodjelom ove nagrade, Zaklada Fulbright želi odati počast predsjednici Grabar-Kitarović za njene iznimne doprinose u ulozi vođe, diplomatkinje i dužnosnice.

Predsjednica Grabar-Kitarović utjelovljuje izvrsnost liderstva u vrijeme obilježeno globalnim krizama i izazovima, te se pridružuje uglednom društvu ranijih dobitnika ove nagrade, poput Johna Hopea Franklina, Renee Fleming, Philipa Glassa, Davida Bradleya, Rite Hauser, Thomasa Pickeringa, Ruth Simmons, Johna Lithgowa i Rite Dove”, navodi se u priopćenju zaklade.

Predsjednica Grabar-Kitarović će primiti nagradu u službenoj ceremoniji 26. listopada 2019. u Arlingtonu, Virginia.

Na istoj ceremoniji nagradu će primiti još dvoje dobitnika Fulbright nagrade za životno djelo, arhitekt James Polshek, i novinarka Melissa Block.

Kolinda Grabar Kitarović je bila stipendistica od 2002. do 2003. godine, na postdiplomskom programu za međunarodne odnose i sigurnosnu politiku na George Washington University u Washington D.C., USA.

Fulbright nagrada za životno djelo dodjeljuje se od 2000. godine, bivšim stipendistima zaklade Fulbright čije karijere “pružaju nadahnuće, služe kao uzor, i ilustriraju moć, utjecaj, i vrijednosti” Fulbright programa razmjene studenata.

Nagradu dodjeluje udruženje Fulbright Association, osnovano 1977., koje okuplja oko 120,000 američkih stipendista koji su prošli kroz Fulbright program studentske razmjene.

Sam program razmjene, nazvan po senatoru J. Williamu Fulbrightu, je pokrenut 1946., i bavi se razmjenom studenata i profesora između SAD i 160 zemalja svijeta. Svake godine oko 8,000 ljudi iz akademske zajednice sudjeluje u programu razmjene, a od svog osnutka kroz program je prošlo 390.000 stipendista.