Njemačke mirovine trostruko su veće od hrvatskih, ali trostruko su veće i same plaće. Nije ni čudo da se dio radnika odlučuje upravo zaraditi mirovinu vani pa onda kasnije od nje živjeti u Hrvatskoj ili BiH.

Ipak, važna je satnica za koju radimo. Ako je ona minimalna, mirovina u Njemačkoj neće biti veća od 871 euro. Ako pak radimo za 21 euro po satu i više, možemo očekivati nakon 45 godina rada 1.500 eura mirovine.

Njemačke mirovine trostruko su veće nego one hrvatske, ali s njima život u Njemačkoj nimalo nije lagodan, piše Večernji list. Ipak, njemački umirovljenici imaju daleko bolji standard nego umirovljenici u Hrvatskoj. Razlog je to zašto neki naši radnici mirovinu zarađuju tamo, a planiraju je trošiti ovdje u starosti. Koliko će ona iznositi, ovisi ponajprije o plaći, odnosno satnici.

Bruto satnica za radni tjedan od 37,7 sati prema posljednjim izračunima ne smije pasti ispod 21,19 eura, iz njemačkih medija prenosi Fenix-magazin.de. Ako ostvarujete ovaj iznos preko godine, to će odgovarati bruto godišnjoj plaći od 41.541 eura. S takvim primanjima, na sadašnjoj razini mirovine, nakon 45 godina rada dobili biste mirovinu od oko 1.538,55 eura, što je dovoljno za dobar život u starosti.

Zakonska mirovina je ograničena, bez obzira na visoka primanja pa tako najviša mirovina na zapadu iznosi 3.077 eura, a na istoku 3.032 eura.

Svaki rad za više od 22 eura po satu donijet će i vrlo solidnu mirovinu. Međutim, situacija je drugačija za ljude koji primaju minimalnu satnicu od trenutnih nešto više od 12 eura. Nakon 45 godina uplaćivanja doprinosa, dobit će skromnu mirovinu od 871,20 eura. To mišljenje dijeli i Njemačko mirovinsko osiguranje. Naime, svi ljudi u Njemačkoj koji primaju bruto mirovinu manju od 1.200 eura u riziku su od siromaštva.

Da bi ostvarili mjesečnu mirovinu od 1.000 eura, zaposleni s punim radnim vremenom moraju zarađivati ​​2.844 eura bruto mjesečno tijekom 40 godina. Onaj tko želi primati nešto veću mirovinu od 1.200 eura, mora 40 godina primati mjesečnu plaću od 3.413 eura, piše Večernji list.