Zima se približava, a mnogi od nas razmišljaju o pripremi zimnice. Kiseljenje kupusa je jedan od omiljenih tradicionalnih načina čuvanja ovog povrća, ali često se postavlja pitanje – koliko soli treba dodati na 10 litara vode da bismo dobili savršeni kiseli kupus?

U ovom članku, podijelićemo sa vama sve što treba da znate o kiseljenju kupusa, uključujući i pravilnu mjeru soli.

Kiseljenje kupusa – tradicija i suvremena praksa

Dok mnogi ljudi danas biraju da kupuju gotov kiseli kupus u prodavnicama, tradicionalno kiseljenje kod kuće je čaroban proces koji vrijedi iskusiti.

Ipak, mnogi izbjegavaju ovaj korak jer se plaše da će proces biti kompliciran ili da rezultat neće biti onakav kakav treba biti.

Pravilna mjera soli za kiseljenje kupusa

Ne brinite, pravilno kiseljenje kupusa ne mora biti komplicirano. Prva stvar koju treba da znate je koliko soli treba dodati na 10 litara vode.

Naš savjet je da za ovu količinu vode koristite 400 grama soli. Ako koristite veću posudu, na primjer, bure od 20 litara, jednostavno duplirajte količinu soli.

Važnost izbora prave soli

Izbor soli igra ključnu ulogu u tome kakav će ukus imati vaš kiseli kupus na kraju. Predlažemo da koristite krupnu morsku sol, koja se potpuno rastvara u vodi prije nego što se sipa u bure.

Ova sol daje poseban ukus i garantuje uspješno kiseljenje.

Zaključak

Kiseljenje kupusa je sjajan način da sačuvate ovu ukusnu namirnicu za zimu. Pravilna mjera soli, kao i izbor prave soli, su ključni faktori za uspješno kiseljenje.

Ne zaboravite da prilagodite količinu soli u skladu sa veličinom posude koju koristite.

Sada kada znate kako da kiselite kupus, spremni ste da se upustite u ovu tradicionalnu i ukusnu avanturu!

Izvor: Agrosavjet