Rakuten Marketing i Institut za istraživanje tržišta Viga Marketing objavili su studiju koja pruža uvid u monetarni svijet onih koji zarađuju za život oglašavanjem u društvenim medijima.

Između prosinca 2018. i siječnja 2019. godine, intervjuirali su 700 marketinških donositelja odluka i 3.500 potrošača širom svijeta za ovaj "Marketing Report 2019" - sa nekim zadivljujućim rezultatima.

Posao sa velikim potencijalom

Studija je pokazala da se poslovanje influencera isplati za brendove, ali i za reklamna lica. Konačno, 6 od 10 anketiranih potrošača svakodnevno stupa u interakciju s takozvanim influencerima, a više od jedne trećine to čini nekoliko puta dnevno. Ogromna većina anketiranih sljedbenika - 88 posto - su ohrabreni oglašavanjem influencera da više kupe od 80 posto potrošača koji su već kupili barem jedan proizvod koje promovira infulencer.

Do 38.000 eura po postu

To očigledno mnogo košta donositelje odluka u marketingu: influenceri mogu dobiti i do 38.000 eura po postu - pod uvjetom da se mogu pohvaliti sa više od 500.000 sljedbenika.

Međutim, marketinški stručnjaci troše samo 30% svog proračuna na influencere koji imaju tako velik doseg. Više od trećine partnerstava je stoga zatvoreno takozvanim "mikro-utjecajima" čiji je broj sljedbenika znatno niži.

Čak su i oglašivači u društvenim medijima s manjom zajednicom vrijednija kontakt točka za marketinške stručnjake: s manje od 30.000 sljedbenika, kampanja s 32.000 € može biti kompenzirana, kao što proizlazi iz Rakutenove studije.

U zavisnosti od broja narudžbi i veličine internet zajednice, oglašavanje influencera je veoma vrijedan posao.

Ne samo poznate osobe kao što su supruga nogometaša Matsa Hummelsa, Cathy Hummels, ili američka superzvijezda Kim Kardashian a koji već dugo otkrivaju oglašavanje na internetu kao poslovno polje, influencer je i zanimanje snova za mnoge nepoznate osobe.

Naročito modni influenceri i oni koji promoviraju ljepotu privlače ženske sljedbenike na Instagramu: 70 posto žena koje su intervjuirane prati jednu ili više osoba na Facebook platformi, izvještava Indikator.ba.