Prema znanstveniku i fotografu, doktoru  Clarku, rezolucija ljudskog oka je 576 megapiksela. Rezolucija od 576 megapiksela znači da ako biste kreirali ekran sa slikom toliko oštrom i jasnom da ne možete razlikovati pojedinačne piksele, morali biste da upakirate 576 megapiksela u oblast veličine vašeg vidnog polja.

Da bi došao do ovog broja, doktor Clark je pretpostavio optimalnu vizualnu oštrinu u vidnom polju, odnosno pretpostavio je da se vaše oči kreću po prizoru prije vas. Ali u jednom pogledu, rezolucija se smanjuje za oko 5-15 megapiksela.

To je zato što vaše oči imaju mnogo mana koje kamera ne prihvaća. Prizore u visokoj rezoluciji vidite samo na vrlo malom prostoru i to u centru vašeg vidnog polja, nazvanog fovea. Imate mrtvu točku gdje se vaš optički živac susreće s vašom mrežnjačom. Pomjerate vaše oči po prizoru ne samo da biste sakupili više informacija, već da biste ispravili ove nesavršenosti u vašem vizualnom sistemu.

Međutim, oko nije objektiv fotoaparata koji sakuplja snimke u vašoj memorijskoj banci. Oko je više nalik detektivu, ono sakuplja podatke i tragove iz okoline, a zatim ih šalje u mozak kako bi se formirala potpuna slika. Naravno, već postoji rezolucija ekrana na kojoj naše oči ne mogu da razlikuju piksele.