Prvi čovjek Zlatara, Stanko Majdak, te gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček najštedljiviji su gradonačelnici u Hrvatskoj. Pokazuje to istraživanje novog informativnog portala gradonacelnik.hr u kojem je analizirano koliko je koji gradonačelnik potrošio na reprezentaciju, odnosno na “iće i piće” piše Jutarnji list.

Gradonačelnik Zlatara od gradskog je proračuna koji jedva premašuje 7,65 milijuna kuna na reprezentaciju potrošio svega 14 tisuća kuna, odnosno oko dvije i pol kune po glavi stanovnika.

- Nije malo primjera da su pojedini gradonačelnici, pod paljbom gradske oporbe i javnosti, bili prisiljeni povući prijedlog proračuna i u normalne okvire svesti prenapuhane stavke ‘reprezentacije’ kojom si neki od njih osiguravaju luksuzan mandat - skupe ručkove, poklone i peglanje kartica više-manje po osobnom nahođenju i željama. Jedan od njih, suočen s kritikama i amandmanima koji su išli ka smanjenju stavke za reprezentaciju, povukao je čitav proračun jer on nije ‘gradonačelnik koji samo sjedi’ - objašnjavaju s portala gradonacelnik.hr.

Proračunska stavka “reprezentacija” obuhvaća sva čašćenja, ručkove, poklone i druge aktivnosti koje gradonačelnici koriste kako bi podigli svoj ili ugled grada. Problem je, što su primijetili i sami autori istraživanja, što gradonačelnici često taj novac koriste rastrošno i bahato, pa je i cilj ovog istraživanja pohvaliti one koji novcem raspolažu razumno.

Urednici novog projekta također naglašavaju da među hrvatskim gradonačelnicima ima pozitivnih primjera, onih koji doista paze na svaku proračunsku kunu. Na njihovoj se top-listi najštedljivijih pronašlo pet gradonačelnika među kojima su, uz Sisak, Pula, Samobor i Kaštela.

Zanimljivo je da je na ljestvici najštedljivijih i Zagreb, odnosno gradonačelnik Milan Bandić, kojeg autori istraživanja stavljaju u kontekst “vrlo štedljivog” gradonačelnika po svim kriterijima. Bandić je tako 2014. na reprezentaciju potrošio 2,73 milijuna kuna, odnosno nešto manje od tri i pol kune po glavi stanovnika, što ga čini jednim od najštedljivjih gradonačelnika u Hrvatskoj kada je reprezentacija u pitanju.

Na portalu uskoro izaći s podacima o tome koji gradonačelnici najmanje troše na službena putovanja, a koji najviše izdvajaju za stipendije i školarine. Pod posebnim povećalom portala bit će i subvencije za poljoprivredu i gospodarstvo, naknade građanima te izdvajanja za kulturu.

LISTA NAJŠTEDLJIVIJIH: Troškovi za reprezentaciju 2014. po stanovniku

1. Zlatar - Stanko Majdak - 14.212 kuna - 2.33 kune po stanovniku

2. Sisak - Kristina Ikić Baniček - 122.602 kune - 2.56 kuna po stanovniku

3. Donji Miholjac - Zoran Kovač - 29.512 kn - 3.11 kuna po stanovniku

4. Kaštela - Ivan Udovičić - 121.297 kuna - 3.14 kune po stanovniku

5. Ivanec - Milorad Batinić - 47.037 kn - 3.42 kune po stanovniku