Trebate li mijenjati žarulju ako ne znate je li uključena? Ostaviti smartfon na jastuku da se puni tijekom noći? Kako najbolje ukloniti tost zaglavljen u tosteru? Pogledajte kako postupati u takvim i sličnim situacijama.

Uređaji pogonjeni električnom energijom sveprisutni su. Uglavnom znamo kako ih sigurno koristiti, ali nije loše tu i tamo se podsjetiti što treba izbjegavati kako bi izbjegli požare, strujne udare i slične nezgodacije. Evo nekoliko osnovnih uputa.

Gdje i kako sigurno puniti pametni telefon?

Većinu novijih smartfona možete ostaviti uštekane u struju tijekom noći, ali ne i ostaviti ih da se pune na jastucima, dekama i sličnim mekim i zapaljivim površinama i materijalima.

Baterije se, naime, pri punjenju zagrijavaju. Drvena ili staklena površina stola, recimo, rashladit će ju dovoljno kako ne bi bilo problema, no tkanine puno bolje zadržavaju toplinu i moglo bi doći do pregrijavanja, pa i eksplozije. Uz to, u pravilu je uvijek bolje koristiti originalni punjač.

Je li sigurno mijenjati žarulju ako ne znate je li bila uključena u trenutku kad je prestala raditi?

Načelno da, ali nikako nemojte gurati prste u grlo za žarulje. Ako se žarulja uključi dok ju pokušate zamijeniti, isključite prvo svjetlo (i/ili izvadite osigurač za tu prostoriju) pa tek potom nastavite. Nije loše ni obuti pritom obuću s debelim ili gumenim potplatom.

Trebate li isključiti sve elektroničke uređaje ili ih ištekati iz struje prije izlaska iz kuće?

U pravilu, trebali bi isključiti sve što bi moglo izazvati požar. Hladnjak i slične uređaje možete ostaviti uključene.

Jesu li plastične zaštite za utičnice doista nesigurne?

Ne, ako imaju odgovarajući CE certifikat i tri konektora za žice.

Treba li isključiti televizor za grmljavinskog nevremena?

Obično za time nema potrebe. Ali, ako postoje izgledi da objekt u kojem se TV nalazi pogodi munja, isključivanje svih elektroničkih uređaja koji nemaju prednaponsku zaštitu dobra je ideja.

Kako izvući tost koji se zaglavio u tosteru?

Ištekajte ga iz struje pa upotrijebite plastični pribor široke oštrice (recimo, špatulu) kako bi ukloniti zaglavljeni komad tosta i njegove ostatke.

Što nikako ne smijete činiti kad je struja u pitanju?

Nemojte koristiti električne uređaje poput kosilice u vrtu ili okućnici bez odgovarajuće zaštite jer bi zaostali naboj mogao biti koban po vas i vaše ukućane.

Doznate li kako je neki od vaših kućanskih uređaja povučen iz uporabe, riješite ga se, piše tportal.

Također, ako to možete izbjeći nemojte ostavljati uređaje poput stroja za pranje rublja i suđa ili sušilice aktivne tijekom noći.