Pravila su za svaku državu različita, a Nezavisne novine su provjerile što bh. građani koji idu na godišnji odmor, smiju unijeti u države u kojima žele ljetovati.

Hrvatska

Putnicima koji ulaze u Hrvatsku nije dopušten unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda iz trećih zemalja, među kojima je i BiH. Smije se unijeti do pet kilograma voća i povrća osim krumpira, a majke mogu ponijeti do dva kilograma mlijeka u prahu. S druge strane, možete ponijeti 200 cigareta ili 250 grama duhana, litar alkoholnog pića (udio alkohola veći od 22 posto) i dva litra pića s udjelom alkohola manjim 22 posto, pet litara vina ili 16 litara piva.

Crna Gora

Crnogorski carinici će dopustiti unos dječje hrane koja je jasno deklarirana i do pet kilograma svježeg voća i povrća, osim krumpira. Punoljetne osobe smiju u ručnom prtljagu ponijeti 200 cigareta ili 250 grama duhana, jedan litar alkoholnog pića u originalnoj ambalaži, pet litara drugog pića i pet litara flaširane vode.

Grčka

U Grčku je zabranjen unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda iz država koje nisu članica EU. Možete ponijeti do dva kilograma hrane i mlijeka u prahu za bebe i do pet kilograma svježeg voća i povrća, osim krumpira. Dozvoljeno je unijeti 40 cigareta ili 20 cigarilosa, 10 cigara ili 50 grama duhana kao i litru žestokog alkoholnog pića, dva litra alkoholnog pića s udjelom alkohola manjim 22 posto, četiri litra vina i 12 litara piva.

Makedonija

U Makedoniji putnici mogu unijeti jedan kilogram voća i povrća, kao i kruh makarone i rižu u 'razumnim' količinama. Također, strani državljani mogu unijeti 200 cigareta ili jedan boks/250 grama duhana. Punoljetne osobe mogu unijeti i jedan litar alkoholnog pića, litru vina, 50 ml parfema ili 250 ml toaletne vode.

Bugarska

U Bugarsku je zabranjen unos mesa, mesnih prerađevina, mlijeka i mliječnih proizvoda. Dopušten je unos dva kilograma hrane za bebe u originalnom pakiranju, kruha, instant juhe, ali i krumpira, povrća i voća do dva kilograma po putniku. Putnici u Bugarsku mogu ponijeti 200 komada cigareta ili 250 grama duhana.

Bljesak.info