Jaja – kuhana, ispuhana, obojena umjetnim ili prirodnim bojama ili pak ukrašena na tradicionalan način – neizostavan su simbol Uskrsa. Kako bismo osigurali bezbrižno uživanje u blagdanskim delicijama, važno je znati pravilno postupati s hranom prilikom pripreme jela, a posebno prilikom ukrašavanja i konzumacije jaja. Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) objavila je niz savjeta uoči Uskrsa koji vam mogu pomoći oko nedoumica.

Za početak, preporučuje se korištenje jaja iz pouzdanog i sigurnog izvora – trgovačkih centara, poznatih proizvođača i trgovaca na tržnicama ili iz vlastitog uzgoja, piše N1.

Koliko dugo kuhana jaja mogu biti u hladnjaku?

Jaja koja su obojena bojama na kojima je deklarirano da su jestive, mogu se konzumirati. Obojena kao i kuhana jaja ili ona koja se kuhaju sa šunkom, čuvaju se u hladnjaku.

Ako im ljuska nije oštećena, u hladnjaku se mogu čuvati do konzumacije i više od tjedan dana. Ako imaju oštećenu ljusku ili su bez ljuske, poželjno ih je pojesti u roku 1-2 dana, tijekom kojih se čuvaju u hladnjaku.

U slučaju kupovine već skuhanih/obojenih jaja u trgovini, treba se pridržavati uputa proizvođača o načinu i vremenu čuvanja. Tvrdo kuhano jaje bez ljuske može se pohraniti u hladnjaku 1-2 dana.

Uvijek vrijedi pravilo – ako su kuhana jaja promijenila miris, boju (koja ne potječe od boja za jaja) i konzistenciju – nisu za konzumaciju, piše HAPIH.

Kuhanje jaja

Što zbog jednostavnosti, što zbog sigurnosti, većina se ljudi radije odlučuje ukrašavati prethodno kuhana jaja. Pri tome je dobro znati da ih ne bi trebalo skuhati puno ranije, budući da su lakše kvarljiva u odnosu na svježa.

Kod pripreme kuhanja „na tvrdo“, jaja bi u posudi trebala biti posložena u jedan red i prekrivena vodom najmanje 2-3 cm. Za savršeno tvrdo kuhana jaja, sa zlatno-žutim žumanjkom bez zelenih rubova, preporuča se zagrijati posudu s jajima do vrenja, a zatim maknuti s izvora topline i ostaviti u vodi još 12-18 minuta, ovisno o veličini jaja.

Bojanje jaja

Ovako skuhana jaja treba bojati dok su još topla. Ako se bojanje planira za kasnije, treba ih ohladiti hladnom vodom te pohraniti u hladnjak do ukrašavanja. Jaja se mogu bojati prirodnim ili umjetnim bojama. Prilikom kupovine umjetnih boja, pripazite da su označene kao prehrambene boje. Osim toga, jaja možete obojati i na sasvim prirodan način – koristeći ljusku luka, špinat ili ciklu.