Moglo bi se reći kako je redovito zračenje prostorija pola zdravlja. Naime, nedostatak svježeg zraka u prostorijama povećava rizik od izbijanja vlage na zidovima, koja je iznimno štetna na zdravlje.

Osim toga, boravak u neprozračenim prostorijama može rezultirati pojavom alergija, kao i respiratorni bolesti. Također, neredovito zračenje krivo je i za pad imuniteta, slabu koncentraciju, te lošu fizičku kondiciju.

Pravilno zračenje prostorija

Imajte na umu da svaka soba u stanu treba biti svakodnevno prozračena. Naravno u zimskim mjesecima dovoljno je pet minuta kako bi ušao svjež zrak, dok je u ljetnim mjesecima potrebno minimalno 15 minuta. Važno je znati da ljeti treba zračiti prostorije ujutro ili uvečer kada je temperatura najniža.

Prostorije ćete pravilno izračiti tako što ćete napraviti promaju u njima. Nije potrebno otvoriti samo prozor, nego i vrata, kako bi zaista ustajali zrak izašao vani, a svježi ušao. Zimi imajte na umu da ovo radite što kraće, kako se zidovi ne bi ohladili, a vi dobili veći račun za struju.

Obavezno redovito prozračujte sve prostorije u kući, čak i one koje ne koristite. U negrijanim prostorijama zidovi i strop se vrlo brzo hlade, što povećava rizik od plijesni.

S druge strane, grijanje prostorija koje se ne koriste u istoj mjeri kao one u kojima svakodnevno boravimo je neekonomično. Stoga je najbolje rješenje u ovom slučaju instalirati radijatore u sobu koju ne koristimo, uključiti ga i smanjiti temperaturu na njemu za nekoliko stupnjeva u odnosu na druge prostorije.

Dnevni boravak

Dnevne sobe preporučljivo je provjetravati četiri puta dnevno. Najbolje je otvoriti prozor na suprotnoj strani stana tako da nastane propuh. Češće provjetravanje potrebno je izvršiti ako se u ovoj prostoriji puši.

Dobro je u dnevnom boravku imati i nekoliko biljki. Drveće i biljke pružaju prirodnu klimatizaciju: apsorbiraju ugljični dioksid i oslobađaju kisik, što je svakako plus. Stoga, ako je moguće, biljke smjestite u prostorije u kojima najčešće boravite.

Spavaća soba

Spavaćoj sobi je potrebno redovito zračenje, jer se tijekom noći u njoj stvara puno vlage. Preporučuje se da se spavaće sobe pretjerano ne griju u zimskim mjesecima, a ljeti je dobro spavati i s otvorenim prozorom, kako bi svjež zrak ušao u sobu. Pomoću higrometra možete lako pripaziti na vlagu u svakoj sobi.

Kupaonica i kuhinja

Kupaonice je potrebno zračiti kratko nakon svakog tuširanja, kako bi vlažni zrak izašao iz prostorije. Osim toga, redovito zračenje sprječava pojavu gljivica u ovoj prostori.

Ako nemate prozor u kupaonici, preporučljivo je ugrađivanje kvalitetnog sustava za ventilaciju.

Preporučuje se da se kuhinja zrači nakon svakog kuhanja. Vlažni zrak ili para od kuhanja neće kompletno izaći samo korištenjem nape.

Također, mirisi od kuhanja će teže ostajati u prostoriji ako je redovito zračite.