Za tjedan dana bit će dvije godine otkako je Luka Modrić šepajući napustio teren u prvom poluvremenu kvalifikacijske utakmice protiv Italije u Milanu. Tog kobnog 17. studenog 2014. godine Modrić je mahnuo tribinama, prije nego su ispražnjene zbog bakljade i poručio "Ne brinite, sve će biti u redu". Iduće jutro saznao je vijest s kojom su počeli njegovi problemi s ozljedama.

Do puknuća bedra protiv Italije mogao je nabrojati ozljede u karijeri na prste jedne ruke, a u proteklih dvije godine šest puta bio je na bolovanju: triput je ozlijedio bedreni mišić, jedanput gležanj i još dvaput koljeno. 2015. godine pauzirao je dva mjeseca, a proteklih mjesec dana oporavljao se od artroskopije, kojom je počistio odlomljenu hrskavicu, posljedicu prve ozljede koljena.

"Luka Modrić bit će spreman za utakmicu protiv Islanda u subotu," najavio je Ante Čačić nakon što je dobio dozvolu Realovih liječnika, koji su u prošli petak službeno aktivirali Modrića.

Ovom viješću odahnuo je i njegov trener u Realu Zinedine Zidane, kao i mnogi navijači Kraljevskog kluba, kojima je sad jedina preostala strepnja - hoće li izdržati napore u reprezentaciji jer upravo se na, ili uoči, akcija reprezentacije Modrić najteže ozlijedio. No sve se moglo prevenirati s nekoliko telefonskih poziva.

Kakve pripreme, trebaju mu toplice!

Naš sugovornik Joško Gerželj, fizioterapeut hrvatskih olimpijaca i bivši suradnik Blanke Vlašić, smatra kako je upravo loša komunikacija između Realovih liječnika i stožera nacionalne momčadi razlog Lukinih čestih problema na okupljanjima reprezentacije.

"Luka Modrić je kroz cijelu godinu igrač Real Madrida, najslavnijeg kluba na svijetu koji godišnje okreće milijune, a upravo je novac razlog svih problema. On pokreće ovu industriju i on je razlog za gotovo sve dvojbene odluke. Njih nije briga za reprezentaciju. Jedino im je bitno da Luka igra za Real i tako prilagođavaju svoje programe. On svoje odradi i pošalje ga u reprezentaciju."

"Naravno, ne otkrivaju nikom što rade jer za svoje metode masno zarađuju, a Luka kad dođe u reprezentaciju bude potpuno iscijeđen i započne mini pripremni ciklus. Ma kakve mini-pripreme?! Kad dođe u reprezentaciju trebali bi ga poslati 20 dana u toplice."

Ozljeda u Milanu pokrenula je lavinu

Usred sezone, jasno, teško je očekivati da će Modrić u toplice, ali užurbani povratci nakon svake pojedine ozljede uzrokuju nove probleme. Modriću je prije mjesec dana drugi put u godinu dana stradalo koljeno, a problemi s njime samo su djelić lavine koju je pokrenula kobna ruptura mišića prije dvije godine.

"To vam je kao lavina, nakon tako teške ozlijede, gotovo pa nije moguće vratiti se na istu razinu kao prije nje. Sve što jednom pukne, jako je teško "zalijepiti", da se tako izrazim. Lukin problem je i sportska industrija. Nikome u Madridu nije stalo do Luke, nego do novca. Igračima se daju blokade, injekcije, tablete, samo da bi odigrali još samo jednu utakmicu, samo jednu sezonu, polusezonu..."

Zgusnuti raspored utakmica tjera ga da se nakon minimalnog oporavka vraća u puni trenažni proces i tako riskira ponavljanje povreda. U proteklih mjesec dana pošteno se odmarao samo dva tjedna, a dva je trenirao pripremajući se za utakmicu hrvatske reprezentacije, koja njegovim krhkim bedrima i koljenima, čini se, u 32. godini predstavlja sve veće opterećenje i pitanje je koliko će još dugo moći igrati u ovom tempu.

Nogomet je specifičan, možeš napraviti sve da budeš spreman, ali onda dođe sjekira i pokosi te

"Vjerujem da on već radi sve potrebne vježbe za produljenje roka trajanja svom tijelu, ali pitanje je jesu li njegovi problemi uzrokovani nekakvim disbalansom pri razvoju ili je problem ta konkretna trauma koju je doživio u Milanu."

"On je specifičan, nije muskularan tip, takva mu je genetika. Davno je došao do svog fizičkog maksimuma, sad može samo nizbrdo. Može raditi propriorecepciju, vježbe s loptama, zadržati statiku tijela, pokušati ispraviti disbalanse, ako oni postoje. Sad više ne može ništa mijenjati, već držati svoje mišiće na okupu. To zvuči lako, ali u nogometu je teško predvidjeti bilo što jer je kontaktni sport. Ne možeš znati kad će te neka sjekira pokositi."

Sudeći po minutaži u sezonama uoči i nakon ozljede, Modrić ne misli usporiti. Prije tri sezone igrao je najbolji nogomet u karijeri ugradivši 2600 minuta u Realovu slavnu La decimu. Puknuće bedra protiv Italije prepolovilo mu je minutažu u sezoni 2014/15., a Kraljevski klub ostao je bez trofeja, no prošle sezone nastavio je igrati kao da se ništa nije dogodilo ponovivši uspjeh u Ligi prvaka s identičnom minutažom kao kad je osvojio prvi.

Tekuću sezonu ponovno mu je usporila ozljeda i morat će izgleda nešto promijeniti želi li nastaviti igrati na ovoj razini još nekoliko godina. Jer kažu mnogi "godinu proizvodnje ne možeš prevariti". Ovaj put otišlo je koljeno, ali Gerželj smatra kako je ta ozljeda samo nastavak problema koji je započela ruptura butnog mišića prije dvije godine.

"Butini mišići su tetivama vezani na patelu, a ona je dio koljena. Sve je to povezano, no ne mora značiti da je nužno razlog čestih ozljeda."

"Ako forsiraš ozlijeđenu nogu, odlaze dijelovi, pomalo se raspadaš. Koljeno je zglob koji kao da je izrađen od Lego kockica, zovu ga nesavršeni zglob i radi velike probleme. U nogometu je ono osobito izloženo, radi promjena smjera, radi traume."

"Pitanje je odlaze li njemu koljena zbog zamora u koljenu ili je ta ruptura buta uvjetovala probleme. On ima svoj sistem održavanja u Madridu i vjerujem da se pazi, ali svi sportaši u godinama su načeti, ne postoji puno onih koji su izbjegli ozljede. Ima ih, ali su rijetki, no obično ih sve načnu u djetinjstvu i onda to vuku cijelu karijeru."

Promjena pozicije ili odlazak iz reprezentacije: Mora usporiti, ako želi trajati 

Zbog ozljede je morao usporiti i Cristiano Ronaldo, Lukin vršnjak, koji je tek nedavno pretrpio prvu težu ozljedu u karijeri u finalu Europskog prvenstva. Klupski liječnici već su ga ranije pokušali upozoriti korisnim savjetima, a isto vrijedi i za Modrića.

"Morat će usporiti, ako želi trajati. Morat će birati utakmice, izlaziti ranije kad su one već riješene ili promijeniti poziciju. Mogao bi prijeći u sredinu terena, kao Ryan Giggs svojedobno," rekao je Realov liječnik Jesus Olmo.

Po toj logici Luka bi mogao u obranu, kao Javier Mascherano koji je u Barceloni s pozicije veznog igrača prešao na stopera. Tamo će manje trčati i manje trošiti izraubana koljena, a u slabijim utakmicama, kad je rezultat već odlučen, napuštati igru već nakon sat vremena kako bi se sačuvao za važnije izazove.

Druga opcija mu je odlazak iz reprezentacije... Najgora za njega, vjerujemo, jer nikad nije bježao od obveza ali sve više njegovih suvremenika se oprašta, u pitanju je zdravlje...

Index.hr