Električnih automobila u Bosni i Hercegovini je oko 150 registriranih, a pune se na 200 punionica. Ove automobile odlikuju niski troškovi održavanja i izostanak štetnih plinova. Vlasnici punionica za električne automobile korisnicima trenutno besplatno isporučuju struju. Međutim, to bi se uskoro moglo početi naplaćivati.

Građani kažu da je isplativije korištenje električnih automobila, ali s obzirom na visinu plaća i standard života u Bosni i Hercegovini, teško ih je priuštiti, prenosi BHRT.

U Bosni i Hercegovini ima nešto više od 200 punionica za električna vozila, a nalaze se uglavnom u većim gradovima, poput Sarajeva, Mostara, Banja Luke. To je relativno mali broj punionica, ali očekuje se da će ih biti više. Razvoj auto industrije i poticaji za kupovinu ovakvih vozila bili bi korisni za sve, kažu sugovornici.
 


"Dosta tih električnih punjača i punionica su zasad besplatne za upotrebu, međutim postoje punionice koje instaliraju hoteli i različite institucije ili druge privatne kompanije koje nisu besplatne za korištenje. Tako da su vlasnici električnih automobila pa i turisti koji prolaze kroz BiH osuđeni na veoma mali broj punionica koje su zadas besplatne", govori Almir Grebović, urednik magazina o automobilizmu "ProAuto".

"Cijenje punjenja su opet niže i isplatljivije u odnosu na cijene goriva koje evo svjesni smo koliko variraju i drastično rastu tako da zasigurno će biti povoljnije pogotovo onda kada kažem električna energija u BiH domaći resurs", govori Anela Karahasan, ispred Udruženja za elektromobilnost u BiH.

Ove godine podticaj za kupce električnih automobila u Federaciji Bosne i Hercegovine iznosi milijun konvertibilnih maraka, a za razliku od prošle godine uključene su i pravne osobe, dok u Republici Srpskoj ove godine nema poticaja.

U zapadnim zemljama ima mnogo više električnih automobila nego kod nas. Iako ih karakteriziraju mnogi benefiti, poput očuvanja životne sredine, manje potrošnje i razvoja industrije, u Bosni i Hercegovini zbog visokih cijena mnogi građani ih ne mogu priuštiti.