Količina pomoći isporučene stanovništvu u pojasu Gaze prema podacima UN-a prepolovljena je u veljači u odnosu na prethodni mjesec, prenosi dpa.

"Pomoć se trebala povećavati, a ne smanjivati, kako bi se odgovorilo na goleme potrebe dva milijuna Palestinaca u očajnim životnim uvjetima", objavio je u ponedjeljak Philippe Lazzarini, čelnik Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) na platformi X.

"Među preprekama su nedostatak političke volje, redovito zatvaranje prijelaza i nedovoljna sigurnost zbog vojnih operacija, kao i kolaps građanskog reda", dodao je.

Prosječno je tek 98 kamiona s humanitarnom pomoći stizalo do tog izoliranog obalnog pojasa svakog dana ovog mjeseca, dodao je UN.

Izrael, koji od 7. listopada vodi bespoštedni rat protiv islamističkog Hamasa, zajedno s Egiptom kontrolira granične prijelaze prema Pojasu Gaze.

Lazzarini tvrdi da su prekid vatre i ukidanje opsade Pojasa Gaze potrebni kako bi se omogućile isporuke robe za spašavanje života i komercijalno kretanje dobara.

Rat u Gazi potaknut je neviđenim napadima militanata iz Hamasa i njemu pridruženih skupina, koji su 7. listopada prošle godine ubili 1200 ljudi u južnom Izraelu.

Izrael je odgovorio zračnim napadima i kopnenom ofenzivom u Pojasu Gaze. Prema podacima UN-a, 75% stanovništva obalnog područja, ili gotovo 1.7 milijuna ljudi, interno je raseljeno.

Sustav medicinske skrbi u velikoj je mjeri urušen, a mnogi žive u šatorima ili na ulicama.